Archivo de Público
Viernes, 10 de Junio de 2011

CiU tira la tovallola i deixa que el PSC governi Tarragona

Les altes exigències del PP frustren l'acord

ESTHER CELMA ·10/06/2011 - 01:33h

ESTHER CELMA - Josep Fèlix Ballesteros, alcalde en funcions. acn

Fumata blanca, per fi, a Tarragona. L'alcalde en funcions, Josep Fèlix Ballesteros (PSC), serà investit aquest dissabte amb els 12 vots del seu grup. La convergent Victòria Forns va llançar ahir la tovallola. Hauria pogut ser alcaldessa gràcies als set regidors del PP, però ahir va anunciar que el seu grup municipal, també de set, la votarà a ella.

L'exigència del popular Alejandro Fernández de tenir dos anys l'alcaldia i un repartiment equitatiu del cartipàs municipal s'ha estavellat contra la cúpula convergent. Val a dir que només tres vots donen avantatge a CiU respecte al PP.

La direcció de CiU havia demanat a Victòria Forns que no pactés amb el PP

Forns assegurava ahir, en una declaració llegida en una compareixença d'urgència, que "aquest empat tècnic" justifica la petició "legítima i democràtica del PP", però no és la "fórmula més convenient ara mateix". Va prometre una oposició constructiva i va recalcar que estan preparats per governar "però no arribant a l'alcaldia a qualsevol preu" i va instar el nou govern a "llegir bé les urnes" i a "abandonar actituds prepotents, polítiques erràtiques i sectàries" perquè necessitaran molts acords durant la legislatura.

En resposta als periodistes, va negar que s'hagués trencat cap pacte amb el PP perquè "mai va existir res més que converses molt avançades". Forns va assegurar que no se sent desautoritzada pel seu partit perquè han estat puntualment informats de tot, alhora que va rebutjar revelar detalls de les negociacions perquè altres les han filtrades, però "no és el meu estil".

Forns va trucar personalment a Ballesteros abans d'entrar a la roda de premsa. La trucada el va enxampar en ple acte d'inauguració d'un nou centre de recerca, presidit per la ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia. Ja a la seu del PSC, abans d'una assemblea de militants, Ballesteros va tornar a suggerir un govern d'unitat, tal com ja havia dit la mateixa nit de les eleccions: "De moment, treball d'unitat, i si desemboca en un govern, el temps ho dirà, depèn de tots". També va recollir el guant de la humilitat i va prometre "acció i consens".

El futur alcalde va posar el Pla d'Ordenació Urbana Municipal, aprovat ahir per la Comissió d'Urbanisme de la Generalitat després de deu anys d'elaboració, com a exemple a seguir. "Ha estat l'esforç de tots", resumia.

Els populars guarden silenci fins avui divendres, en què donaran la seva versió. A Alejandro Fernández el preocupa relativament poc no portar el trofeu de la primera capital catalana a la seva formació. Ha pujat tres regidors i calcula obtenir uns resultats encara millors el 2015. I també ha ensenyat la carta que Tarragona tindrà l'alcalde que ha volgut Barcelona, una humiliació per a una ciutat que reivindica amb força la seva capitalitat. De fet, va ser la direcció nacional de CiU qui va establir el principi que la candidatura més votada havia de formar govern.

La corda de les negociacions s'ha tensat de tal manera a Tarragona que les turbulències han arribat a Salou, on es retarda la presentació formal del pacte de govern entre CiU i PP. Era clar que el convergent Pere Granados tindria tres anys l'alcaldia i el popular Mario García, un. Però ara els contactes entre els dos partits a Tarragona sembla que han empès el PP a demanar dos anys.