Archivo de Público
Viernes, 10 de Junio de 2011

Trias presenta l'equip amb què vol combatre la crisi

El futur alcalde preveu començar a treballar just després de jurar el càrrec

JORDI MUMBRÚ ·10/06/2011 - 01:32h

JORDI MUMBRÚ - Jaume Ciurana, Maite Fandos, Joaquim Forn, Xavier Trias, Sònia Recasens i Antoni Vives, ahir. m. ángeles torres

El futur alcalde de Barcelona, Xavier Trias, no vol perdre temps i ho està preparant tot per poder començar a treballar immediatament després de jurar el càrrec, l'1 de juliol. El retard en la constitució de l'Ajuntament que ha provocat la revisió dels vots forçada pel PP, que reclama 60 paperetes que li donarien el novè regidor, els ha donat més temps per avançar feina. Ja se sap qui formarà l'equip de Xavier Trias per guiar la ciutat a partir d'ara i, sobretot, per intentar complir la principal promesa de la campanya: combatre la crisi.

La mà dreta de Trias serà, com fins ara, Joaquim Forn.Ell ocuparà la primera tinència d'alcaldia, que tindrà assignades les àrees de Presidència, Governació, Seguretat, Mobilitat i Participació Ciutadana. Forn, que va ser el responsable de la campanya, també farà de portaveu municipal.

La mà dreta de Trias serà Joaquim Forn, que farà de primer tinent d'alcalde

La segona tinència d'alcaldia serà per a Sònia Recasens, que s'ocuparà d'Hisenda, Pressupostos, Promoció Econòmica, Ocupació, Turisme, Comerç, Consum i Mercats. Tenint en compte que "la prioritat absoluta" del nou govern serà combatre la crisi i generar llocs de treball, la tasca de Recasens serà una de les més importants i sobre la qual hi haurà més pressió. Recasens, regidora de l'Ajuntament de Barcelona des del 1999, és l'únic membre d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC) que figura entre l'equip que ahir va presentar Xavier Trias.

La tercera tinència d'alcaldia anirà a les mans d'Antoni Vives, que haurà de gestionar Urbanisme, Infraestructures, Habitatge, Medi Ambient, Tecnologies de la Informació i la Comunicació, Serveis Urbans i Àrea Metropolitana. Maite Fandos serà la quarta tinent d'alcalde, i serà responsable de l'altra àrea que, segons les promeses electorals, més cuidarà Trias: els serveis socials. D'aquesta tinència d'alcaldia dependrà Inclusió Social, Acció Comunitària, Família, Infància, Discapacitats, Salut, Igualtat, Dona, Drets Civils, Esports, Joventut, Immigració i Gent Gran. Finalment, la darrera gran àrea la dirigirà Jaume Ciurana, que gestionarà Cultura, Coneixement, Educació, Universitats, Creativitat i Innovació.

L'últim càrrec important serà per a Constantí Ser­rallonga, que farà de gerent. Serrallonga, llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials, està especialitzat en Economia de la Salut i ha ocupat càrrecs dins de TMB i la patronal Foment del Treball. Serà el cap de tota la resta de gerents que tindrà la ciutat.

Caldrà veure si Trias simplificarà l'Administració, tal com va prometre

Moltes regidories i poca gent

Per sota de les cinc grans àrees en les quals Trias ha distribuït el Govern, hi haurà una regidoria especial, encarregada de Presidència, i totes les regidories sectorials i territorials, és a dir, els deu districtes. Trias confiava que el PSC ocuparia les regidories dels districtes on va guanyar les eleccions, però els socialistes no ho han acceptat. Ho consideren una arma de doble tall. Ells saben perfectament que els districtes no tenen prou autonomia i depenen massa de Sant Jaume. Per ara només se sap que Joan Puigdollers ocuparà el de Sarrià-Sant Gervasi.

La negativa del PSC ha alterat els plans dels convergents que, si governen en minoria, tal com volen fer, només comptaran amb els 15 regidors que van obtenir a les eleccions. Molta feina per a poques persones. A més, un d'ells pot caure si el TSJC dóna l'últim regidor al PP. Això obligaria Trias a sobrecarregar el seu equip. Cal recordar que, fins ara, gràcies a l'acord PSC-ICV-EUiA, hi havia 18 regidors. Per ocupar la resta de càrrecs, Trias haurà de fitxar comissionats i delegats. Tindran el mateix rang que un regidor però, com que no han estat escollits democràticament, no tindran dret de vot durant el ple. Caldrà veure, però, si Trias mantindrà la promesa d'aprimar l'Administració i intentarà gestionar Barcelona amb menys treballadors. El futur alcalde va assegurar ahir que no presidirà el ple municipal (tal com havia promès), sinó que nomenarà algú del seu equip per fer-ho.