Archivo de Público
Jueves, 9 de Junio de 2011

CiU fa marxa enrere al Vendrell i ara opta pel PSC en lloc de PxC

Tot fa pensar que els socialistes acabaran governant amb els convergents

ESTHER CELMA ·09/06/2011 - 08:20h

L'olla política bull a foc fort al Vendrell i a Tarragona per cuinar els nous ajuntaments. Però mentre a Tar­ragona el més calent és a l'aigüera, al Vendrell sembla que ja està pràcticament a punt el nou equip de govern. El PSC, que va ser la llista més votada, es torna a situar a primera fila, després de la marxa enrere de CiU.

Inicialment, el candidat convergent, Benet Jané, havia tret ferro a la xenofòbia de Plataforma per Catalunya i havia apostat per incloure-la en un govern d'unitat. CiU i PxC sumarien per treure l'alcaldia al PSC. Després d'aquestes polèmiques declaracions de Jané, els socialistes, amb set regidors, van donar per trencades les negociacions com a resposta.

El candidat convergent assegura que se l'havia malinterpretat

Canvi de rumb

El candidat convergent va comparèixer ahir davant dels periodistes per llegir un comunicat en què explicava que se l'havia malinterpretat i que, en realitat, apostava per un govern fort d'unitat. Jané no va acceptar cap pregunta dels periodistes. També Jaume Domingo, portaveu de CiU en funcions i la persona que porta el pes de les converses, va recular en poques hores. Al matí veia amb bons ulls governar gràcies als cinc vots de PxC a la investidura de Jané, però al migdia defensava que les negociacions amb els socialistes estaven molt avançades i que les declaracions de Jané eren només "una opinió personal".

Una hora després de la compareixença de Jané, Martí Carnicer, el candidat socialista, es congratulava per la rectificació en una roda de premsa. Carnicer havia demanat aquesta rectificació com a condició indispensable per reprendre les converses. El líder socialista també havia reclamat a Jané que manifestés explícitament que volia un govern d'unitat, però sense Plataforma. Jané va complir fil per randa: "El pacte de govern passa pels dos partits majoritaris, integrant també el PP i Junts per Vendrell si volen", va llegir, diligent. Ara tot apunta que divendres se segellarà l'acord definitiu. Caldrà veure com es reparteix l'alcaldia, amb dos caps de llista sense afinitat personal.

Els ultres havien retirat el seu suport després de la denúncia del Govern

Val a dir, però, que en el canvi d'actitud de CiU pesa la retirada del suport de PxC com a resposta a la querella presentada pels nacionalistes per haver mentit durant la campanya, en difondre falsos privilegis dels immigrants. "Que no es pensi CiU que tindrà el nostre suport al llarg i ample de Catalunya a canvi de querelles", deia ahir August Armengol, líder al Vendrell de la formació ultra.

En l'últim ple del mandat, celebrat ahir al matí, també es va despatxar amb els socialistes i els va acusar de totalitaris.