Archivo de Público
Miércoles, 8 de Junio de 2011

"Davant del racisme i la xenofòbia, tolerància zero"

Text íntegre del document signat per més de 200 intel·lectuals

PÚBLIC ·08/06/2011 - 02:14h

Més de 200 signatures havien recollit fins ahir a la tarda els promotors del manifest adreçat a Artur Mas. Públic reprodueix íntegrament el document i el nom d'alguns dels signants.

"Ens adrecem a vostè, com a màxim responsable polític de Convergència i Unió, per fer-li avinent la nostra preocupació per l'ascens, en les recents eleccions municipals, de forces polítiques i propostes programàtiques obertament racistes i xenòfobes que usen els immigrats com a caps de turc de tots els problemes que han aflorat amb la crisi econòmica d'aquests darrers anys.

Ens referim no només al creixement de grups d'extrema dreta fins ara marginals, com és el cas de Plataforma per Catalunya, sinó també a l'adopció de postulats similars per part d'una força com el Partit Popular de Catalunya, i molt particularment a la campanya agressiva i demagògica duta a terme pel candidat del PPC a l'alcaldia de Badalona.

La possibilitat que el Sr. Xavier García Albiol protagonista d'aquesta campanya i actualment investigat per la Fiscalia com a possible responsable d'un delicte d'incitació a l'odi racial passi a ocupar l'alcaldia de la tercera ciutat de Catalunya és senzillament alarmant per a la salut democràtica del país.

L'alarma ve agreujada perquè malgrat que al llarg de la campanya electoral CiU es va comprometre a barrar el pas de García Albiol a l'alcaldia de Badalona, ara sembla que la coalició que vostè presideix s'està inclinant per facilitar, via l'abstenció o una fórmula equivalent, l'elecció de García Albiol com a alcalde.

En cas que s'arribi a atorgar aquest suport de fet, i encara que sigui en forma d'inhibició, CiU es faria responsable de contribuir decisivament a una greu infecció de les institucions polítiques catalanes a través del virus d'una demagògia populista basada en mentides i extrapolacions com ara un suposat ús abusiu dels serveis i ajudes socials per part dels immigrats, o l'exageració dels problemes de seguretat i la culpabilització de col·lectius sencers de població d'origen estranger, com, en el cas de Badalona, els ciutadans d'origen romanès. Unes posicions i actituds que intoxiquen el cos social alimentant pors, divisions i enfrontaments socials molt difícils d'aturar, i que històricament han estat sempre el preàmbul de polítiques antidemocràtiques sobre el conjunt de la societat i, en especial, contra els seus sectors menys privilegiats.

Una infecció que, a més, tindria sens dubte repercussions no només a Catalunya sinó a tot el territori de l'Estat espanyol, ja que tot indica que Badalona està sent utilitzada pel PP com a camp de maniobres on mesurar l'eficàcia i els rèdits electorals d'actituds obertament discriminatòries envers els immigrats, com a col·lectiu contra el qual projectar bona part de les frustracions d'una part important de la ciutadania, per a la seva ulterior aplicació a escala estatal en les properes eleccions legislatives.

En uns moments on s'està expressant amb una amplitud i una intensitat inèdites una profunda desafecció d'una part molt important de la ciutadania envers les pràctiques polítiques dominants, la possible subordinació dels principis i valors democràtics als interessos a curt termini dels partits polítics, en una matèria tan delicada i sensible com aquesta, no faria més que afavorir i agreujar la pèrdua de credibilitat democràtica de les institucions, i la consegüent desconfiança d'un nombre cada cop més gran de ciutadans.

És per aquestes raons que, en tant que ciutadanes i ciutadans fermament compromesos i compromeses amb els valors democràtics, reclamem de la coalició política que vostè presideix que, fent honor a la noble i democràtica noció segons la qual són catalans tots aquells i aquelles que viuen i treballen (o intenten treballar) a Catalunya, s'oposi a qualsevol acord que impliqui facilitar i legitimar l'accés al govern d'institucions públiques com ara l'Ajuntament de Badalona, d'individus i posicions polítiques que basen les seves ambicions en el conreu de la mentida, l'odi i la discriminació envers col·lectius de població mereixedors, com qualsevol altre, de respecte i reconeixement, i que, tret de casos individuals aïllats, contribueixen de manera decisiva al benestar i la convivència de la societat catalana, encara que siguin, precisament, els més vulnerables i els primers afectats per les conseqüències de la crisi econòmica en curs i del malestar que se'n deriva. Davant del racisme i la xenofòbia, tolerància zero".