Archivo de Público
Martes, 7 de Junio de 2011

Querella criminal contra Puig per les càrregues policials

Un informàtic denuncia lesions i destrucció de dades

BRAIS BENÍTEZ ·07/06/2011 - 00:55h

BRAIS BENÍTEZ - Imatges de l'acció policial del 27 de maig. arnau bach

Un dels indignats afectats per­ les càrregues policials a la plaça de Catalunya el 27 de maig va presentar ahir una querella criminal contra el conseller d'Interior, Felip Puig, i els policies que van participar en l'operació per presumptes delictes de lesions, danys a la propietat privada, accés i destrucció de dades privades i maltractaments realitzats per funcionaris públics.

La querella la va formular un informàtic que denuncia que, a més de patir lesions, li van requisar, "sense manament judicial­ previ", un ordinador amb les dades personals de 30.000 ciutadans. L'afectat no el va poder recuperar atès que, quan el va anar a buscar, havia estat malmès per la pluja al Sot del Migdia.

En la querella, l'advocat Jo­sep Jover denuncia que els agents dels Mossos i la Guàrdia Urbana que van participar en l'operació neteja van "agredir" més d'un centenar de persones "que pacíficament exercien el seu dret de reunió, sense que hi hagués cap provocació ni actuació violenta prèvia per part seva". El text també condemna que els agents antiavalots, "amb el fi d'encobrir les seves responsabilitats i evitar ser identificats", actuessin "premeditadament" amb la cara tapada per un passamuntanyes i sense dur la placa identificadora "que tot funcionari públic ha de dur a la vista".

Aquesta és la primera querella que assenyala Puig com el superior responsable de l'actuació dels antiavalots, i se suma a les prop de vuit denúncies ja presentades contra els Mossos d'Esquadra per les càrregues policials.

Unificar les denúncies

La querella se suma a les prop de vuit denúncies que ja s'han presentat

"Demanarem que tots els procediments, que ja han estat derivats al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, s'acumulin en un de sol", explica Jover, que ahir a la tarda es va dirigir a la comissió legal de l'acampada per informar del procés legal contra el conseller d'Interior.

La querella fonamenta la seva argumentació en els reglaments establerts quant a l'ús de la força, l'abús de poder i la responsabilitat política, i destaca la responsabilitat de Puig en l'extralimitació d'aquestes normes. La querella demana que es prengui declaració a Puig i als responsables operatius, que s'aportin gravacions de televisió sobre les càrregues policials i que es posin a disposició judicial els ordinadors "sostrets".

L'alcalde en funcions de Bar­celona, Jordi Hereu, va criticar ahir en una entrevista a RAC1 el desallotjament de la plaça de Catalunya, i va assegurar que "l'hora, el dia, el moment i tot el desenvolupament van ser erronis".

Hereu va dir que el Departa­ment d'Interior ha d'estar avaluant una operació que va tenir "greus errors" i va declinar qualsevol responsabilitat pels incidents que es van produir aquell divendres al matí. En aquest sentit, va afirmar que el dispositiu anava a càrrec dels Mossos i que els efectius de la Guàrdia Urbana no van actuar. "L'ope­ració va tenir greus errors. Sóc responsable d'haver acordat que calia fer una actuació per treure elements potencialment perillosos. I res més", va sentenciar Hereu.

Felip Puig donarà explicacions demà a la tarda al Parlament sobre les càrregues policials, després que bona part dels grups hagin criticat durament l'ope­ratiu.