Archivo de Público
Martes, 7 de Junio de 2011

Moody's tem que el Govern retardi els seus pagaments

L'agència de qualificació creu que els comptes afectaran la solvència de l'Estat

PÚBLIC ·07/06/2011 - 00:51h

PÚBLIC - El president de la Generalitat, Artur Mas, amb el del Consell Europeu, Herman van Rompuy. efe

L'agència de qualificació Moody's, en una anàlisi sobre Catalunya després de la presentació dels pressupostos de la Generalitat pel 2011, conclou que es podrien endarrerir els pagaments als proveïdors i que hi podria haver més tensions de liquiditat. "Catalunya no està complint amb l'objectiu de dèficit i el Govern central pot evitar que la regió iniciï noves emissions de deute aquest any", adverteix l'agència de qualificació de riscos. Ràpidament, el president de la Generalitat, Artur Mas, va demanar des de Brussel·les a Moody's que no creï "alarmes innecessàries" i va assegurar que Catalunya complirà amb els seus objectius.

El dèficit presentat per la Generalitat en els comptes del 2011 és del 2,66% del PIB, el doble del 1,3% exigit pel Govern central. Aquest fet confirma, per l'agència Moody's, "les dificultats que té la segona regió més gran d'Espanya en la reducció del seu dèficit i en l'evolució del seu volum de deute". Moody's valora que "la posició de Catalunya mostra clarament que el Govern central no té instruments eficaços per garantir el compliment fiscal dels governs regionals".

L'agència de rating' avisa que es pagarà més tard als proveïdors

Aquesta firma de qualificació de riscos aposta perquè "el resultat més probable serà que el Govern central tornarà a intentar reduir el seu propi dèficit més del que s'especifica, tal com va fer l'any passat", però adverteix que això no resol a llarg termini el que defineix com un "problema estructural".

L'agència de rating defensa que "el Govern central i les autoritats regionals han de treballar conjuntament per fer front a les pressions de despesa estructural en els pressupostos dels governs regionals, la qual cosa requereix un consens nacional sobre qüestions delicades en les àrees de salut i educació".

Limitació obligatòria

A més, Moody's demana que es limiti de manera obligatòria la despesa de les administracions autonòmiques i adverteix que, "si no és així, creiem que serà molt difícil per al Govern espanyol assolir els seus ambiciosos objectius pressupostaris aquest any i en un futur".

El president de la Generalitat, Artur Mas, de viatge oficial a Brussel·les, va assegurar que Catalunya complirà els seus objectius de reducció de dèficit en un termini de "dos o tres anys".

"A les agències de qualificació els demanem que facin la seva feina i que ho facin bé, que no creïn alarmes innecessàries, que observin el que s'està fent. Crec que a Catalunya s'està fent un treball seriós", va dir Mas, després de les reunions que va mantenir ahir amb responsables de les institucions europees.

Mas va reclamar a aquestes agències que entenguin que Catalunya surt "d'una situació delicada" i que "no es passin ara per excés", quan "en el seu moment no van avaluar bé els riscos per defecte". Pel president, mesures com ara l'aposta per l'estalvi públic i la contenció del pressupost serveixen per "garantir la solvència".

"En els pròxims tres anys Catalunya complirà els objectius de dèficit i, si el Govern central ens pagués els deutes que té contrets amb nosaltres, ja pràcticament compliríem l'any 2011", va asseverar. Sobre els pressupostos a Catalunya, Mas va indicar que el seu partit no té garantit encara "el suport de ningú", encara que va alertar que les conseqüències de no poder-los aprovar serien "molt pitjors", tal com s'ha vist en països de l'entorn europeu. "No demanem l'a­plaudiment de cap grup parlamentari ni el vot a favor, sinó simplement que no s'obstaculitzi la feina que cal fer", va sentenciar.