Archivo de Público
Martes, 7 de Junio de 2011

"Molta gent ha votat amb l'estómac, amb ràbia i amb impotència per la crisi"

Iolanda Pineda

ELISABET ESCRICHE ·07/06/2011 - 00:50h

ELISABET ESCRICHE - Iolanda Pineda deixa de ser l'alcaldessa de Salt. toni vilches

La socialista Iolanda Pineda ha capitanejat en aquests últims quatre anys el mandat més complicat del municipi de Salt des de la seva independència de Girona l'any 1983. Ha hagut d'apaivagar diversos focus de tensió entre immigrants i autòctons en un municipi en què la taxa de nouvinguts és quasi del 43%. La feina feta, però, no ha convençut la població, que ha convertit CiU en la força més votada i ha donat tres regidors al partit xenòfob de Plataforma per Catalunya.

El 1999 hi havia 1.600 immigrants empadronats a Salt. Vuit anys més tard quan va accedir a l'alcaldia, prop de 14.000. Com s'afronta això?

El primer que s'ha de tenir en compte és que aquesta immigració ve per motius econòmics en un espai molt petit. És normal, doncs, que hi hagi problemes de convivència. A tot això se li ha de sumar un context de crisi que ha provocat que autòctons i nouvinguts competeixin pels mateixos llocs de treball i per les mateixes ajudes socials. Això ha provocat que alguns hagin buscat en l'immigrant l'enemic comú, com en els anys 30 ho era el jueu. Una situació a la qual, en certa manera, també ens ha portat el Govern central. S'ha dedicat obsessivament a no caure en una situació com la que tenen Grècia, Portugal o Irlanda, abocant diners als bancs quan hi ha una classe treballadora que ho està passant malament i que ha de suportar el pes d'una crisi que no ha provocat.

Per on es comença a la ciutat quan s'intenta evitar conflictes?

Parlant amb molta gent. Molts dels moments de tensió que hi ha hagut a Salt els hem pogut reconduir i gestionar perquè teníem aquests contactes tant amb immigrants com amb autòctons. És important tenir identificats els líders de les comunitats perquè ajudin a retornar la tranquil·litat. Això, però, crema, i molt, perquè és estar a les trinxeres i saber gairebé el que passa a cada casa. Els conflictes no es resolen només amb més policies.

Què més és necessari?

Diners, però, sobretot, temps. Un canvi de població tan important com el que hem tingut en la darrera dècada necessita temps, encara que hi aboquis tots els diners del món.

Quins errors han comès des de l'equip de govern?

No hem aconseguit connectar amb una part de la població. Les persones que s'han quedat atrapades al sector centre [on es concentra la majoria d'immigrants] són saltencs que no tenen recursos d'intel·ligència emocional per adaptar-se a una situació tan complicada com la que estan vivint. És molt difícil pensar que abans la teva veïna es deia Mari o Pepi i ara Mohamed, i que a sobre no té el mateix color de pell que tu, cuina altres coses i no parla el teu idioma. Tot plegat fa que arribis a la conclusió que estàs sola. És lògic doncs que aquesta gent reaccioni malament.

S'ha sentit sola durant aquest últim any i mig, en el qual hi ha hagut enfrontaments entre immigrants i autòctons?

Hi ha hagut moments que sí, perquè el fet de governar significa prendre decisions de les quals l'última responsable sóc jo. Al mateix temps, he sentit el suport de l'equip de l'Ajuntament, i també d'una majoria silenciosa que no està d'acord que hi hagi hagut aquest tipus de conflictes.

Sent que les administracions l'han deixat sola?

Sí. És difícil que les situacions viscudes es vegin en clau catalana o espanyola. L'any 2008, quan el president Montilla va venir a inaugurar una escola, ja vaig alertar en un discurs que aquesta situació podria arribar. CiU em va titllar d'alarmista. Fins que el febrer del 2010 no hi va haver els primers incidents, no es van moure fitxes.

Quan li cridaven "assassina" no se li va passar pel cap de dimitir?

En un primer moment sí, però després penses que no ho pots fer perquè és el que alguns voldrien i perquè alhora tens molta altra gent que et dóna suport. Per ells no puc defallir, no ho puc fer. S'ha de saber remuntar. A mi no em trobaran mai plorant per les cantonades.

Què perilla de tota la feina feta durant aquest mandat?

Perilla que la transformació del sector centre que preveu tirar a terra 600 habitatges i remodelar-ne 1.200 més no es compleixi. És importantíssim i tenim el conveni firmat. Segurament no hem sabut explicar bé el projecte i, a més, hi ha hagut gent que s'ha encarregat de generar pors explicant als veïns que es quedaran sense pis. En altres punts d'Espanya on s'han fet àrees de renovació urbana, s'ha produït un punt d'inflexió en la degradació. Per què no ha de ser així a Salt?

El PSC ha perdut les eleccions per no saber-se explicar i per la por generada per l'oposició?

Hi ha hagut tres causes: la crisi global que castiga el govern i que és el punt en què jo atribueixo el creixement de vots de Plataforma per Catalunya; un any i mig de successos tensos, i una campanya electoral molt bruta. Guanyar amb mentides és una falta d'ètica i moral. Jo no entraré en aquest joc.

Quines mentides?

Han manipulat una entrevista, i han creat un blog per dir que jo havia autoritzat la mesquita més gran d'Europa. A la jornada de reflexió, van repartir una fotografia meva que es va fer durant una reunió amb la comunitat magribina en la qual es deia: la tornaràs a votar? Aquí, amb perdó, hi ha molt mala llet.

Com veu el futur del municipi?

Haurem de veure com evoluciona la crisi, quin govern es crea i el paper que hi juga Plataforma per Catalunya.

Quin paper hauria de tenir?

Cap, però sobretot no hauria de difondre mentides ni alimentar el foc perquè esclatin els conflictes entre immigració i autòctons. Si realment estimen el seu poble, això no ho haurien de fer.

Un cop aconseguits els tres regidors, el portaveu de PxC ha suavitzat el discurs xenòfob.

La persona que lidera el partit no té cap mena de criteri, ha passat per totes les forces polítiques i la seva parella és immigrant. El que ha de fer és definir què són, i no el que no són.

Per què han tret tres regidors?

A Salt molta gent ha votat amb l'estómac, amb la ràbia i amb la impotència d'una situació de crisi econòmica, d'una competició de llocs de treball i ajuts socials. Dubto que s'hagin mirat cap proposta programàtica, perquè senzillament no n'han presentat cap. Ni PxC ni cap força política dictarà un decret d'expulsió com el dels Reis Catòlics amb els moriscos i jueus. O algú pensa que això serà així?

Creu que hi tornarà a haver aldarulls a Salt?

Potser si Plataforma per Catalunya és al govern, evitarà anar alimentant el foc.