Archivo de Público
Lunes, 6 de Junio de 2011

Barcelona reuneix 3.000 veus contra les nuclears

Els manifestants van exigir el tancament immediat de les centrals

BRAIS BENÍTEZ ·06/06/2011 - 08:20h

Unes 3.000 persones es van manifestar ahir pels carrers de Barcelona per reclamar el tancament immediat de les centrals nuclears espanyoles, i instar els partits catalans a pressionar el Govern central per iniciar la transició cap a un sistema energètic fomentat en l'estalvi i en energies cent per cent renovables.

La marxa, convocada per la Plataforma Tanquem les Nuclears, comptava amb l'adhesió de gairebé cent entitats ecologistes, socials i veïnals. La manifestació va transcórrer pacíficament des de la Delegació del Govern a Pla de Palau fins a la seu de l'empresa Endesa a l'avinguda del Paral·lel.

La marxa comptava amb l'adhesió de cent entitats, així com

L'ambient plenament festiu va impregnar tota la protesta, amb una banda musical que no va deixar de tocar fins al final de la marxa, quan l'actor Pep Planes va llegir un manifest demanant al Govern espanyol que aprovi un calendari urgent per tancar les centrals nuclears que hi ha a tot l'Estat, en la línia del que va aprovar el Govern alemany fa pocs dies.

Representació dels indignats

Una representació dels acampats a la plaça de Ca­talunya també va acudir a la protesta al crit de "estem indignats amb les nuclears", i van ser rebuts amb grans aplau­diments per part dels manifestants, entre els quals també hi havia moltes famílies amb nens, algunes persones amb màscares antigues i fins i tot un activista disfressat de la Mort, amb una calavera a la mà.

La protesta va transcórrer en un ambient festiu i sense incidents

Els manifestants van fer constants referències a l'accident de Fukushima, que consideren que "un cop més ha demostrat que l'energia nuclear és una energia bruta, perillosa i cara en vides", deia el portaveu de la Plataforma, Pep Puig. El mateix Puig va lamentar que s'hagi de produir un accident com l'ocorregut al Japó perquè revifi de nou la protesta contra les centrals nuclears.

Entre les demandes més immediates hi ha denegar la renovació del permís d'explotació de la central d'Ascó (Ribera d'Ebre), que finalitza el proper mes d'octubre. "Avui dia hi ha suficient potència elèctrica instal·lada a tot Espanya per poder prescindir de tot el parc de centrals nuclears", exposava Iris Grau, membre de Green­peace. Alguns partits catalans van secundar la protesta, emmarcada en el Dia Mundial del Medi Ambient, entre els quals hi havia ICV, EUiA, ERC i Solidaritat Catalana per la Independència.