Archivo de Público
Lunes, 6 de Junio de 2011

L'extrema dreta que reneix

Els politòlegs coincideixen en el fet que les llistes del partit racista han ocupat un espai transversal que ha atret ciutadans no feixistes en les últimes municipals

JORDI MUMBRÚ ·06/06/2011 - 08:20h

Se senten forts i es mostren optimistes. Plataforma per Catalunya (PxC) no para de créixer i els seus integrants són conscients que es troben en un dels moments més dolços de la seva curta història, que va començar a Vic l'any 2003. Des de llavors, el panorama polític ha canviat molt. Dels 4.172 vots que van aconseguir en les primeres eleccions municipals, en les últimes han passat a sumar 65.905 vots a tot Catalunya.

L'extrema dreta continua dividida en diferents partits però PxC ha sabut guanyar-se el seu espai i s'ha fet forta en alguns municipis, especialment de la demarcació de Barcelona. En les passades eleccions al Parlament, la formació de Josep Anglada va aconseguir 75.321 vots i es va quedar a només 6.000 d'obtenir representació parlamentària. Pels pèls.

Anglada ha estat capaç de convèncer antics electors del PSC, CiU i el PP

En les eleccions municipals ha aconseguit 65.905 vots, que s'han traduït en 67 regidors. No governaran en cap ajuntament, però ja són la segona força política a Vic, després de CiU, i s'han colat amb força en municipis com ara l'Hospitalet de Llobregat (amb el 7,31% dels vots), Santa Coloma de Gramenet (9,07%), Sant Boi de Llobregat (10,47%), el Vendrell (17,80%), Sant Adrià, Viladecans i Mataró, entre altres ciutats. A Barcelona només han aconseguit 3.402 vots, lluny de poder tenir representació política.

Des que va començar el fenomen de PxC, moltes veus han advertit del perill que pot comportar per a la convivència, ja que el seu discurs se centra a culpabilitzar els immigrants, especialment els musulmans, de gairebé tots els problemes de la societat. I el discurs dóna resultats. L'amenaça s'ha complert i PxC ja és una realitat. El politòleg de la Universitat de Barcelona (UB) Josep Maria Reniu considera que el discurs d'Anglada ha anat més enllà dels col·lectius feixistes i ha seduït ciutadans que no són d'extrema dreta: "L'anàlisi de les dades demostra que ha obtingut un vot transversal que no prové només de l'extrema dreta".

Anglada ha estat capaç de convèncer gent "de classe treballadora que abans votava PSC, CiU o PP i aquest és l'element més preocupant", segons Reniu, que a més de ser politòleg viu a Vic i coneix perfectament la manera de fer de la PxC.

Un altre expert, David Karvala, és el principal impulsor de la plataforma Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UFR), que compta amb el suport de més de 500 adhesions. Karvala adverteix del perill que ara "intentin adoctrinar-los" des del partit. "Comencen anant contra els immigrants i després aniran contra els gais i els rojos", pronostica Karvala. El líder antifeixista també adverteix que, després dels resultats, "la gent de PxC tindrà més confiança i més gent sentirà parlar d'ells".

Part de l'èxit de PxC es deu a la resta de partits, que han comès alguns errors com ara allunyar-se de la gent i utilitzar idees i discursos racistes per aconseguir vots. "A vegades, però, aquests vots, enlloc d'anar a aquests partits, van directament a les llistes més racistes, com és PxC", explica Karvala.

Un altre error polític han estat les retallades als serveis socials: "Quan hi ha menys beques de menjador i menys serveis socials, la gent busca culpables i és més fàcil acusar els immigrants que el capitalisme", segons Karvala.

En aquest sentit, el context de crisi també adoba el terreny perquè s'estenguin els falsos tòpics que denuncien que els immigrants no paguen impostos, que saturen els serveis socials o que cometen més delictes que els autòctons. Els continus informes que treuen a la llum que els immigrants aporten més a l'Estat que no pas reben (com el que va presentar La Caixa aquest mes de maig) no aconsegueixen ofegar els rumors i les mentides perquè, segons Karvala, "la gent està desesperada per la crisi i es creu les mentides".

Vídeos per l'odi

A la pàgina web de PxC de l'Hospitalet hi apareix un vídeo on es veuen els disturbis que uns joves tunisians, desplaçats per les revoltes, van protagonitzar a l'illa italiana de Lampedusa per entrar al continent europeu. El text que descriu el vídeo parla "d'animals sarnosos destrossant un centre d'acollida" i de "portadors de la pesta porcina". El text acaba d'aquesta manera: "Com se'ls ha de fer veure als miserables que ens diuen racistes?".

Aquest odi també es va poder veure a Vilanova i la Geltrú durant la campanya electoral. El responsable d'UFR en aquest municipi va denunciar que vuit persones el van esperar a la porta de casa i el van pegar mentre anava amb un fill de 10 anys. El cas està als tribunals i hi ha veïns com a testimonis que han reconegut els agressors. Karvala apareix fotografiat en un web que té el suport de PxC a on l'acusen de liderar "una banda de delinqüents que amenacen partits legals".