Archivo de Público
Viernes, 3 de Junio de 2011

El Parlament demana la fi de la prostitució al carrer

La cambra insta el Govern a prohibir-ne l'exercici a la via pública

ALBERT MARTÍN VIDAL ·03/06/2011 - 08:20h

El debat sobre la prostitució en l'espai públic que es troba actualment en uns llimbs legals podria prendre una nova dimensió després de la decisió adoptada ahir al ple del Parlament en el sentit de demanar al Govern que en prohibeixi l'exercici.

Els vots conjunts de CiU, PSC, PP, SI i Ciutadans van fer possible que la moció sobre seguretat ciutadana plantejada pel PP tirés endavant. ICV-EUiA va ser l'únic grup que va votar en contra d'aquesta resolució, mentre que ERC s'hi va abstenir.

CiU, PSC i PP s'uneixen, ICV-EUiA hi vota en contra i ERC s'hi absté

La moció insta el Govern a impulsar una normativa "en el marc de les competències de la Generalitat" que "declari expressament prohibida" la prostitució en carreteres i zones de domini públic "tant per a la persona que ofereix la prestació com per a la persona que la sol·licita o accepta".

L'executiu que encapçala Artur Mas ja estava treballant en la qüestió. El passat mes d'abril, el conseller d'Interior, Felip Puig, va anunciar que el seu departament estudiava mesures legals per reduir la prostitució en carrers i carreteres. En aquell moment, Puig ja va admetre que la Generalitat té competències reduïdes en la qüestió perquè no pot alterar el Codi Penal ni tampoc regular aspectes com ara la Seguretat Social. La seva proposta passava per homogeneïtzar les diferents ordenances cíviques que ja regulen la qüestió i per endurir les sancions econòmiques a professionals i clients.

Durant la discussió de la mateixa moció, el conseller Puig va veure com no s'acceptava una esmena d'ICV-EUiA per reprovar la seva actuació en el violent desallotjament de l'acampada dels indignats de la plaça de Catalunya de Barcelona la setmana passada. Els vots del PP van resultar decisius en la qüestió.

Puig va admetre que li falten competències en aquest camp

Crítiques de la Síndica

Precisament sobre aquesta qüestió es va manifestar ahir la Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, que va criticar diversos aspectes de l'aplicació de l'ordenança cívica a la capital catalana en matèria de prostitució. Segons va denunciar, els agents de la Guàrdia Urbana no adverteixen les prostitutes ni els seus clients abans de sancionar-los, tal com estableix la normativa. Segons va dir, la Guàrdia Urbana no ha aportat cap prova que efectivament avisi abans d'imposar la sanció econòmica.

La defensora del ciutadà de l'Ajuntament de Barcelona també va posar en dubte que s'informi convenientment les dones que exerceixen la prostitució al carrer que es poden adreçar a l'Agència per a l'Abordatge Integral del Treball Sexual (ABITS) de cara a la seva possible reinserció laboral.

La Síndica de Barcelona critica la mala aplicació de l'ordenança

Vilà també va demanar explicacions a l'Ajuntament sobre els procediments de protecció de dades que s'apliquen als clients de les prostitutes. Segons va fer públic, l'Agència de Protecció de Dades de Catalunya està tramitant un expedient contra el consistori perquè, presumptament, identifica dones i clients sense respectar el dret a la intimitat.

L'Agència de Protecció de Dades de Catalunya va confirmar a Efe l'existència d'aquest expedient, encara en fase d'al·legacions, per mirar d'esbrinar si la Guàrdia Urbana va cometre una infracció en anotar dades personals i tendències sexuals dels ciutadans identificats.

Vilà va recomanar a l'Ajuntament que elabori un protocol amb vista que les treballadores sexuals tinguin la possibilitat de substituir la sanció econòmica per altres mesures. La síndica va exposar el cas d'una dona que va ser multada amb 1.831 euros per oferir serveis sexuals sense que se li apliquessin els mecanismes previstos de reinserció.