Archivo de Público
Viernes, 3 de Junio de 2011

La Generalitat posa noves limitacions a les ajudes familiars

BRAIS BENÍTEZ ·03/06/2011 - 08:20h

El Govern de la Generali­tat limitarà les ajudes per a famílies amb fills menors de tres anys a les que tinguin les rendes més baixes i acreditin cinc anys de residència legal a Catalunya, i com a mínim els dos anteriors a la data de sol·licitud. A l'espera de l'aprovació dels pressupostos al Parlament, el Departament de Benestar Social i Família ha confirmat la suspensió de la universalitat de les ajudes en aquest àmbit, en el marc de la reducció del pressupost del departament, que enguany disminuirà finalment un 4,6%, dels 2.330 milions d'euros de l'any passat als 2.223 del 2011.

La retallada en els ajuts a les famílies, entre altres mesures d'ajust previstes pel Govern d'Artur Mas, va topar ahir amb l'oposició de tots els grups al Parlament. Totes les forces polítiques excepte CiU van votar a favor de la moció presentada pel PSC per assegurar el desplegament efectiu de la Llei de la Dependència, de serveis socials, de suport a les famílies i la Llei de Prestacions de Caràcter Econòmic, "garantint-ne el calendari d'aplicació així com el compromís de no retallar cap dels ajuts a les persones i a les famílies inclosos en les esmentades lleis".

CiU es queda sola al Parlament en la defensa de retallar els ajuts socials

El conseller de Benestar i Família, Josep Lluís Cleries, va restar importància a l'aprovació de la moció, ja que, segons el conseller, no canvia res, perquè "si hi ha canvis en el pressupost haurà de ser a través de les esmenes durant el tràmit parlamentari".

Cleries va repetir ahir durant la presentació del pressupost del departament que la suspensió de l'ajuda universal a les famílies amb fills a càrrec és "temporal", que s'allargarà durant aquest any i "potser també" en el 2012. Cleries va explicar que "no teníem altre remei que aplicar la retallada en aquest punt", i va assenyalar com un dels motius principals "el forat de 106 milions que va deixar l'anterior Govern en aquesta partida".

Els criteris restrictius dels ajuts es faran públics més endavant, però Cleries ja va avançar ahir que s'atorgaran a aquelles famílies amb uns ingressos inferiors a 8.000 euros anuals i que acreditin que viuen amb els fills i se'n fan càrrec, i a més es tindran en compte situacions com ara les famílies monoparentals i les nombroses. L'acreditació dels cinc anys de residència és, pel conseller, una mesura "per evitar l'efecte crida". "Són ingressos de Catalunya per a gent que visqui a Catalunya", va expressar Cleries, que vol evitar així "que hi hagi famílies que vinguin a demanar els ajuts i després marxin".

La partida per a l'atenció a gent gran amb dependència, de les

La immigració, afectada

La secretaria de Família con­centra la major part de la reducció del pressupost del departament, amb una baixada del 74%, passant de 213 milions d'euros a 54 milions. Segons va explicar el conseller, la rebaixa en el pressupost té com a objectiu garantir la sostenibilitat i consolidar l'Estat del benestar, la lluita contra la pobresa i l'atenció a les persones més vulnerables, i per això no es reduiran la majoria de prestacions d'ajuda social. L'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS), que representa el 77% del pressupost del departament, veurà augmentada la seva partida pressupostària per aquest any en un 6,7%, fins a arribar als 1.733 milions d'euros.

L'atenció a la gent gran amb dependència és una de les poques partides que pugen, un 20%, ja que, segons Cleries, "és la nostra prioritat". El conseller va anunciar que a finals d'aquest mes es reunirà amb el ministeri per analitzar la Llei de la Dependència. D'altra banda, la direcció general per a la Immigració reduirà el seu pressupost gairebé un 9%. El conseller ho va atribuir al fet d'haver d'assumir la rebaixa de l'aportació de l'Estat per aquesta partida.

D'altra banda, diverses entitats dedicades a la cooperació al desenvolupament han denunciat que el pressupost del Govern en aquest àmbit es retallarà un 55% i passarà a ser el més baix des del 2003. Intermón Oxfam critica que aquesta retallada comporta que la partida que finalment es destinarà a cooperació al desenvolupament, de 22 milions d'euros, és una desena part del 0,7%, i que "ha minvat més del 80% amb relació al que el Parlament havia aprovat en el Pla Director pel 2010".

"Una retallada d'aquesta magnitud afectarà inevitablement la qualitat de la política catalana de cooperació i posarà en perill molts programes engegats els últims anys", expressa el director d'Intermón a Catalunya, Fran­cesc Mateu, que recorda que això es produeix en un moment crític per la situació de la fam al món.