Archivo de Público
Jueves, 2 de Junio de 2011

La Generalitat xifra en 3.100 els pisos de protecció desocupats

L'Agència de l'Habitatge troba mil pisos buits més dels que reconeixia el Tripartit

DANI CORDERO ·02/06/2011 - 01:38h

DANI CORDERO - Aquesta promoció d'habitatges de protecció d'Abrera té una seixantena de pisos sense inquilins. edu bayer

La Generalitat té un parc de 14.000 habitatges de protecció oficial repartits per tot Catalunya. I uns 3.100, un de cada cinc, estan buits. És el que s'ha trobat Carles Sala en el seu aterratge a la secretaria d'Habitatge de la Generalitat, tot i que l'exconseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, assegurava tot just fa un any que hi havia mil pisos menys dels que ara ha fet aflorar un informe intern de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, l'antiga Adigsa.

"Hi ha promocions que fa un any que estan acabades i que no estan adjudicades", afirma Sala, que admet tenir pressa per col·locar els immobles disponibles, pel cost de manteniment i per la demanda social. El seu gabinet està immers en la recerca de "diferents mecanismes" per mobilitzar en el mínim temps possible el parc, que implicarà fer modificacions profundes en el procés d'adjudicació.

Habitatge busca com agilitzar l'adjudicació d'habitatges socials

Entre d'altres figures, una que canviarà serà el registre de sol·licitants d'habitatges de protecció oficial, al qual estan apuntades actualment unes 90.000 persones. Aquesta inscripció és necessària per poder participar en els sortejos d'habitatge públic de la Generalitat. A Habitatge consideren que és una xifra excessiva, originada per la falta de depuració de la base de dades després de cada sorteig: "La gent no sempre segueix interessada, perquè busca una fórmula per aconseguir pis", diu Sala, que no creu que la inscripció en el registre hagi de convertir-se en un element imprescindible per participar en els sortejos de les promocions públiques, que molt probablement passaran a tenir un "règim de convocatòria oberta".

L'informe de l'Agència posa sobre la taula diferents motius perquè els pisos estiguin buits. Des que estiguin en fase de reassignació una vegada un inquilí l'ha abandonat fins que la seva adjudicació en un sorteig hagi estat fallida perquè qui inicialment l'havia d'ocupar no ha aconseguit crèdit per adquirir-lo. També perquè la ubicació decidida no tenia prou demanda.

Aquest últim és el cas d'una promoció pública de vuit habitatges a Vidrà. Tot i que l'edifici es va acabar el 2002 té encara tres pisos buits, per la qual cosa s'ha optat per llogar els pisos a joves. Abans, però, la Generalitat haurà d'assumir el cost de fer les reformes necessàries que requereix un habitatge que ha estat buit durant anys.

Optarà per fer concursos oberts i modificar el registre de sol·licitants

El cas paradigmàtic

Un dels casos més significatius, però, és a Abrera, en un sector de nou desenvolupament anomenat Can Morral, a tocar d'un tram construït del quart cinturó. El juny del 2008 Adigsa va iniciar el procés per sortejar els 179 habitatges dels dos blocs de pisos que es van aixecar, i que tenen 119 habitatges de venda i 60 més de lloguer. A hores d'ara, hi ha 62 pisos buits, segons les dades d'Habitatge, tot i que l'octubre de l'any passat es va fer un altre sorteig per entregar 17 habitatges.

Ara s'han iniciat els tràmits perquè els que havien de ser pisos de compravenda siguin transformats en habitatges de lloguer amb opció de compra, cosa que dóna esperances al Departament d'Habitatge, a l'alcaldia d'Abrera i als veïns d'omplir els pisos buits i atendre les persones que en busquen un. A més, d'aquesta manera l'administració catalana s'estalviarà el cost de finançament.

Una promoció entregada fa mig any té 60 habitatges buits

Abdeslam Massaoudi, un dels veïns que està de lloguer en aquesta promoció, assegura que a la seva comunitat només hi ha la meitat de pisos amb gent vivint-hi, tot i que ell va arribar fa ja mig any. I Iván Cisa, propietari d'un habitatge en un bloc veí, calcula que només hi ha un 20% de pisos ocupats. Ell va arribar al mes de gener, mig any més tard del que estava prevista l'entrega de claus.

La falta de veïns d'aquest bloc xoca amb un immoble proper, promogut per la cooperativa de CCOO, Habitatge Entorn. Les claus dels seus 68 habitatges de protecció es van entregar al mes d'abril, tot i que eren de compravenda. El sindicat va adjudicar els pisos als seus futurs inquilins tres anys abans que estiguessin acabats i es van assegurar que es pagués una part del seu cost. Al costat, la USOC també prepara una altra promoció.