Archivo de Público
Jueves, 2 de Junio de 2011

Les acampades d'indignats arriben als hospitals

Personal dels centres dorm en tendes de campanya contra les retallades

DAVID GUERRERO ·02/06/2011 - 01:38h

DAVID GUERRERO - Treballadors de l'Hospital de Bellvitge van tallar ahir l'autovia de Castelldefels durant vint minuts. efe

La imatge de les acampades a les principals places de les ciutats es va fer extensiva ahir a diversos hospitals catalans. Un grup de treballadors dels centres de Bellvitge, Vall d'Hebron, Viladecans, Joan XXIII i Germans Trias i Pujol van decidir passar la nit a les portes dels seus hospitals per protestar contra les retallades en sanitat.

En el cas de Bellvitge, una cinquantena de persones va passar la nit entre les tendes de campanya i el vestíbul de l'hospital, on durant tot el dia d'ahir van anar recollint signatures de ciutadans "indignats", com indicava un cartell a l'entrada. L'acampada comptava amb el suport de la majoria de representants de la junta de personal de l'hospital i es proposen repetir-la cada nit de dimarts a dimecres. A primera hora del matí van abandonar les tendes de campanya i a la una del migdia unes 500 persones van tallar l'autovia de Castelldefels durant uns vint minuts, com han fet tots els dimecres dels últims dos mesos. Ahir van comptar amb el suport d'una vintena de membres de l'acampada que hi ha a la plaça de l'Ajuntament de l'Hospitalet, i es van sumar així a unes protestes que van perdent afluència a mesura que passen les setmanes.

Com cada dimecres, els treballadors van tallar diverses carreteres i carrers

La ronda de Dalt també va ser tallada pels treballadors de la Vall d'Hebron i el carrer Villarroel per personal del Clínic. Segons la UGT, tot i que encara no s'ha fet públic el pla de retallades als centres, al Clínic desapareixerà la setmana vinent el servei de dermatologia i ja s'estan tancant llits.

Tot i que la retallada del Departament de Salut s'ha xifrat en un 6,5%, els sindicats es queixen de la manca de concreció als hospitals. El representant d'UGT a Bellvitge, Agustí Chavarría, lamenta tenir "la mateixa informació que fa un mes". En canvi, la reducció de serveis ja es comença a fer visible. A l'estiu no es contractaran substituts i des del 23 de maig hi ha tancades dues unitats, fet que implica la desaparició de 32 llits.

Els sindicats calculen que es tancaran un total de 15 unitats durant el període d'estiu, pràcticament el triple de les que es van tancar l'any passat durant el període vacacional. Això suposa 286 llits menys durant tres mesos, segons els sindicats. El delegat de CGT, Manuel de los Riscos, mostra la seva desconfiança pel futur i alerta: "Ja veurem si les unitats que s'estan tancant es tornen a obrir un altre cop després de l'estiu".

Els sindicats calculen que es tancaran 286 llits durant els mesos d'estiu

L'acampada de Viladecans

Mentre que les acampades simbòliques de la resta d'hospitals es van recollir ahir al migdia després de 24 hores, el personal de l'Hospital de Viladecans ha decidit continuar l'acampada de manera indefinida. A l'Hospital de Viladecans es preveu el tancament del 45% de llits i el 40% dels quiròfans durant els tres mesos del període estival, precisament l'època de l'any en què les poblacions del litoral registren un augment de població. A més, en les properes setmanes es tancarà una unitat d'atenció a malalts de fibromiàlgia i una altra dedicada a les malalties biològiques, segons CCOO.

La representant del sindicat, Isabel Valenzuela, creu que amb tanta retallada "l'Hospital de Viladecans acabarà convertint-se en un satèl·lit del de Bellvitge". Els usuaris no estan disposats a acceptar-ho i per això les federacions d'associacions de veïns de Castelldefels, Gavà i Viladecans, amb el suport dels respectius ajuntaments i els sindicats, s'han agrupat sota la Plataforma en Defensa de l'Hospital de Viladecans i la Sanitat Pública. A més de les habituals concentracions dels dimecres, ahir a la tarda van fer una gran cadena humana al voltant del centre en què van participar més de mig miler de persones.