Archivo de Público
Viernes, 27 de Mayo de 2011

La candidatura d'Iceta desperta recels en diversos sectors del PSC

El partit es posiciona davant el moviment del viceprimer secretari per succeir Montilla

ALBERT MARTÍN VIDAL ·27/05/2011 - 01:14h

ALBERT MARTÍN VIDAL - Miquel Iceta, en la compareixença de dilluns a la seu del PSC. ACN

Miquel Iceta no tindrà un camí de roses des d'ara fins al transcendental congrés que el PSC celebrarà a l'octubre. Dirigents del partit emmarcats en diferents sectors d'influència van coincidir ahir a assenyalar que, si bé Iceta té dots de lideratge i reuneix qualitats, no és la persona més adient per encapçalar una nova etapa a causa dels 17 anys que fa que és al capdavant del partit.

Grups d'influència limitada però que tot just estan llançant el seu projecte a través de xarxes socials, com són +PSC o Congrés des de Baix, es mostren partidaris que la renovació del partit sigui profunda i inclogui missatges, persones i una democratització de la presa de decisions. Aquesta aposta rupturista és també propera a allò que ha estat promulgant en els darrers temps el grup Nou Cicle, hereu de Raimon Obiols.

Els obiolistes volen nous lideratges i una presa de decisions plural

Aquest grup, que compta amb dirigents com ara l'eurodiputada Maria Badia, el fins ara alcalde de Vilanova i la Geltrú Joan Ignasi Elena o el diputat Daniel Font, ha expressat en els darrers mesos la seva convicció que calen nous lideratges al PSC per fer una renovació creïble després del catastròfic cicle electoral que ha viscut en el darrer mig any. Els obiolistes van ser els primers a posicionar-se en aquest escenari i han demanat que la reflexió al congrés es faci també sobre temes com per exemple les futures polítiques d'aliances o la descentralització de les decisions. "Dos senyors en un despatx no poden prendre totes les decisions, les primàries han de passar a ser una norma, no l'excepció", defensa un dels dirigents del grup. Malgrat tot, Nou Cicle es mostra disposat a parlar amb tots els possibles aspirants a la primera secretaria del PSC que deixarà vacant José Montilla al congrés, també amb Iceta.

Pel que fa al grup de joves dirigents del PSC amb projecció, estan en una fase de veure què passa: admeten les virtuts de l'actual portaveu, però creuen que la renovació potser exigeix un canvi de cares.

Un anunci esperat

L'aposta per un grup propi al Congrés és comuna a tots els sectors

Després de mesos rumors, Iceta va fer ahir un primer pas cap a l'oficialització de la seva candidatura amb un decàleg per a la "renovació" del partit publicat a El Periódico. Tot i que formalment Iceta nega aspirar a liderar la formació, sí que admet la seva implicació en aquesta nova etapa: "Faré tot el possible contribuint des del lloc que em toqui".

En el document, l'actual portaveu i viceprimer secretari del PSC defensa un model de lideratge bicèfal en què el nou líder del partit no sigui el candidat a la Generalitat l'any 2014. També es mostra partidari d'aprofundir en l'aposta federalista dels socialistes i, com a plat fort, aposta per un grup propi a Madrid. Aquesta petició és comuna als exconsellers més catalanistes del partit, com són Antoni Castells, Ernest Maragall, Montserrat Tura o Marina Geli, i també hi dóna suport Nou Cicle.

Diversos dirigents del PSC propers a la cúpula de Nicaragua van defensar ahir les virtuts d'Iceta per assumir el càrrec i van advertir dels perills de fer "tombs" en l'estratègia del partit. Un d'ells recordava la desfeta de Jospin davant Le Pen: "Va plegar aquella mateixa nit i des d'aleshores els socialistes francesos han entrat en una espiral de la qual, sis anys després, no s'han recuperat".