Viernes, 27 de Mayo de 2011

Castells avala l'ajust però exigeix repartir sacrificis

L'exconseller destaca el potencial de Catalunya per remuntar

J. RAMÓN GONZÁLEZ CABEZAS ·27/05/2011 - 01:10h

J. RAMÓN GONZÁLEZ CABEZAS - Antoni Castells i Andreu Mas-Colell, durant el traspàs de poders a la conselleria d'Economia. efe

"O fem un ajust dràstic per recuperar la competitivitat i tornar a créixer tan ràpid com puguem, o hi haurà una llarga etapa d'atonia i estancament". L'exconseller Antoni Castells va defensar ahir l'absoluta necessitat d'un ajust rigorós de l'economia catalana i espanyola i va demanar "generositat i altura de mires de tots", amb l'exigència ineludible que "els sacrificis es reparteixin de manera justa".

En una de les seves comptades compareixences en públic, Castells va tornar a obviar la defensa de la seva gestió de les severes crítiques de CiU i del mateix Artur Mas per l'herència de les finances públiques de la Generalitat. L'exconseller, però, va exposar alguns punts de vista sobre l'actual situació econòmica en un debat organitzat en el marc del seminari internacional Les petites nacions en un context de crisi: buscant la sortida, organitzat per la Fundació CatDem, vinculada a CDC, i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Antoni Castells, que ha tornat a exercir a la Universitat de Barcelona, també va eludir referir-se a la situació interna dels socialistes després del desastre electoral, i es va acollir al "marc acadèmic" com a catedràtic d'Economia. L'exconseller va defensar obertament la política d'ajust com a via obligada per tornar al creixement. "La gran qüestió és com reduir el dèficit sense enfonsar el creixement", va afirmar amb relació a la dura política de sanejament de les finances públiques. "Sóc partidari d'un ajust dràstic, però per a això els factors polítics són indispensables: fer pedagogia per convèncer que és útil i necessari i que els sacrificis es reparteixin de manera justa i equilibrada", va afirmar. "Política és fer allò que sigui econòmicament necessari", va afegir citant Enrique Fuentes Quintana, artífex dels pactes de la Moncloa del 1977.

"Hem sortit de la recessió, però no de la crisi", va subratllar Castells, que tot i això va afirmar que "si fa dos anys ens haguessin dit que el 2011 estaríem aquí, hauríem signat tots". El dirigent socialista, que es manté distant de l'activitat orgànica del PSC, va recordar que el 2008 el món va evitar a l'últim minut una ran depressió, en part gràcies a la vitalitat de les potències emergents i la capacitat de reanimació de l'economia alemanya.

Més integració i autogovern

"Sense més integració europea, d'una banda, i més autogovern per a Catalunya, de l'altra, no serà possible sortir reforçats de la crisi", va dir Castells, que va remarcar les similituds de l'economia catalana amb l'alemanya, en tant que potències industrials i exportadores. "Som el motor i la gran màquina exportadora d'Espanya", va afirmar l'exconseller. "Catalunya té una importància extraordinària per a la recuperació d'Espanya i mai com ara el seu paper ha estat tan decisiu", va afegir el conseller, que va instar el Govern espanyol a "cuidar" l'economia catalana.

"L'Estat hauria de saber fins a quin punt li convé tenir cura de l'economia catalana perquè arrossegui el consum interior (...) i perquè el motor (espanyol) funcioni bé", va afirmar Castells, que va destacar la posició de Catalunya com la sisena regió industrial europea, només superada per Llombardia i quatre lands alemanys. L'exconseller de Finances va dir, fins i tot, que en la hipòtesi que fos un Estat, Catalunya se situaria en el 12è lloc de la UE en termes de PIB, similar al d'Àustria. "No som ni de bon tros el Vaticà, ni Liechtenstein ni Andorra, va afirmar amb ironia.