Archivo de Público
Miércoles, 25 de Mayo de 2011

Policia en dues escoles per un conflicte entre famílies

Els Mossos van fer vigilància als centres de Girona per protegir els nens

ELISABET ESCRICHE ·25/05/2011 - 02:14h

ELISABET ESCRICHE - Alumnes ahir al CEIP Vila-roja de Girona, sota la mirada dels Mossos. toni vilches

Agents dels Mossos d'Esquadra i la policia local controlen des d'ahir l'escola de primària de Vila-roja i l'IES de Font de la Pólvora de Girona a causa d'un conflicte entre un matrimoni amb tres filles que estan en tràmits de separació i les seves respectives famílies, tots d'ètnia gitana.

Dilluns al matí el pare es va presentar al centre de Vila-roja per exigir amb actitud violenta que no deixessin que la seva dona o els familiars d'ella recollissin les tres menors. "Es va viure una escena que no era adequada que veiessin els nens i que els podia afectar psicològicament", es va limitar a explicar el director, Cristòbal Sánchez.

Les amenaces ja van obligar dilluns a suspendre les classes als dos centres

En no poder garantir la seguretat del 100% dels alumnes, la direcció i el Departament d'Educació van decidir suspendre les classes durant tot dilluns i acordar amb Interior posar vigilància policial com a mínim fins divendres. "Una cosa són rumors externs, però quan els fets es traslladen dins el centre i poden afectar els nens, el millor que puc fer com a director és tancar. Si no puc garantir la total protecció dels alumnes, els envio a casa", va afegir el responsable de l'escola, que va deixar clar que en cap moment hi va haver cap amenaça personal.

En total, el conflicte, originat per problemes de parella, esquitxa fins a 16 nens que són de les dues famílies i que viuen als barris de Vila-roja i Font de la Pólvora. Els veïns asseguren que durant tota la setmana s'havien produït diversos incidents que ja havien requerit la presència dels Mossos d'Esquadra.

Dels 140 alumnes que estudien al CEIP Vila-roja només una quarantena van anar ahir a classe. La direcció va fer una petita reunió amb els pares, molts dels quals dubtaven si deixar o no els seus fills, per explicar-los l'incident de dilluns. Durant la trobada, però, el centre va rebre una trucada alertant que el pare es dirigia cap a l'escola i això va provocar que el director sortís corrents al pati per demanar reforç policial als agents.

Dels 140 alumnes del CEIP Vila-roja només hi van assistir una quarantena

Llavors s'hi van presentar dues patrulles més i després d'uns minuts d'incertesa el director va enviar un missatge de tranquil·litat als pares i va anunciar que ja s'havia arribat a una acord entre les dues famílies. "Hi ha hagut un moment de confusió, però s'ha resolt", va comunicar.

Educació posa un mediador

La regidoria de Serveis Socials de l'Ajuntament de Girona ha posat una mediadora entre les dues famílies amb l'objectiu de garantir la protecció dels menors. Segons fonts municipals, el pare és una persona amb antecedents policials. "L'amenaça verbal pot arribar a qualsevol extrem quan una persona no està bé", va explicar la regidora en funcions d'Educació, Núria Terés.

El responsable del CEIP Vila-roja, que fa 40 anys que dirigeix el centre, assegura que habitualment es produeixen conflictes a l'escola, la majoria dels quals no transcendeixen. Al centre hi van bàsicament alumnes d'ètnia gitana i immigrants. "La nostra tasca és fer de mitjancers, jutges, fiscals, advocats... i, quan podem ,exercim com a mestres", explica Sánchez.