Miércoles, 25 de Mayo de 2011

La fiscal exigeix condemna per preservar la pau social

El ministeri públic conclou que Coromines volia evitar que els lladres fugissin

BRAIS BENÍTEZ ·25/05/2011 - 02:13h

BRAIS BENÍTEZ - L'acusat, Lluís Coromines, abandona l'Audiència de Barcelona acompanyat de la seva dona. edu bayer

"El que va pensar l'acusat és que aquest cop no s'escaparien. No tenia alterada la percepció de la realitat i no hi havia cap motiu que li transmetés por". Amb aquestes paraules, la fiscal del cas Tous va explicar al jurat els motius que, segons ella, van dur el gendre dels joiers, Lluís Coromines, a matar d'un tret al cap un albanokosovar el desembre del 2007.

La fiscal, Teresa Duerto, estima que en cap cas l'acusat va actuar en legítima defensa. Per això, va transmetre al jurat que si l'absolen "s'obrirà una porta molt perillosa per a la pau social de l'Estat".

Durant tres hores, Duerto va exposar a les nou persones que integren el jurat popular les raons, fonamentades en les proves, per les quals Coromines hauria de ser condemnat per haver matat un dels presumptes assaltants de l'habitatge dels seus sogres a Sant Fruitós de Bages.

La dona de l'acusat i filla dels coneguts joiers, Rosa Tous, escoltava amb posat trist, de vegades desesperat, les conclusions de la fiscal. Duerto va enumerar les contradiccions en què ha caigut Coromines durant tot el procés, i va recordar el conjunt de proves i declaracions que per ella "han destruït la seva presumpció d'innocència".

La fiscal va fonamentar les seves conclusions en el fet que quan Coromines va disparar contra els presumptes lladres no ho va fer per defensar-se d'un possible atac, sinó que va actuar "de forma pertinent i pertinaç" per evitar que s'escapessin i "tornessin a sortir-se amb la seva". Duerto es referia al fet que tres dies abans del succés el mateix grup havia accedit al recinte de la casa, un acte que van enregistrar les càmeres de vigilància.

Coromines va "memoritzar" les imatges el dia següent, on va detectar el Renault Mégane que el dia dels fets ocupava la víctima. Amb aquest argument, la fiscal justifica que quan l'acusat es va dirigir cap al cotxe dels assaltants podia saber que estava ocupat, contràriament a la versió que ha mantingut la defensa.

La compareixença dels metges forenses que van examinar el gendre dels Tous va servir a Duerto per justificar que, per una banda, Coromines no patia cap trastorn mental, i per l'altra, que en una situació de "por insuperable" com la que al·legava la defensa, "en cap cas t'enfrontes a allò que et fa por, i el que hauria fet és prémer l'accelerador i sortir corrents".

La fiscal va retreure a Coromines que hagués "mentit" en canviar les diverses declaracions, per tal de "construir-se la legítima defensa", sentint-se segur per les "bones relacions que mantenia amb els superiors de la comissaria de Manresa". A més, va traslladar al jurat que el pagament de 150.000 euros que Coromines ja ha fet a la família de la víctima "no pot reduir la seva responsabilitat, perquè això seria afavorir a qui no li suposa res pagar".

L'acusació nega la por

L'acusació particular es va adherir a les conclusions de la fiscal, si bé va incidir més en la possible "por insuperable" de l'acusat afirmant que si hagués existit no s'hauria apropat al cotxe. Segons l'advocat, Josep Riba, "Coromines no va actuar amb por, sinó amb valentia". "És ell qui va en tot moment a buscar la situació, des que surt de casa sabent que els Mossos estan avisats i que al xalet no hi ha ningú", va dir Riba.

Les exposicions de l'acusació i la fiscal es van allargar tant que els informes de la defensa es van ajornar fins demà.