Miércoles, 25 de Mayo de 2011

El PSC obre el pols pel poder intern després de la desfeta

Els socialistes comencen a fer moviments per renovar la direcció del partit i assumir el canvi d'escenari

JORDI MUMBRÚ ·25/05/2011 - 02:02h

JORDI MUMBRÚ - L'alcalde en funcions de Barcelona, Jordi Hereu, parlava ahir amb un periodista de la ciutat. arnau bach

El Partit Socialista de Catalunya serà molt diferent després de la tardor. La desfeta electoral en les municipals ha reforçat el projecte de transformació del partit. Es preparen canvis que no seran fàcils. El primer secretari del PSC, José Montilla, ja va enviar un missatge diumenge mateix després de conèixer els resultats: "Es trauran conclusions i algunes seran molt dures". Ningú dubta que a Nicaragua vénen revolts. De moment, qui té fe per continuar és Jordi Hereu, que ahir va anunciar públicament que continua a l'Ajuntament i que assumeix el càrrec de cap de l'oposició.

El càrrec que obre més dubtes és, precisament, el de Montilla, que ja va anunciar després de perdre les eleccions que no es tornava a presentar. Per ocupar el màxim càrrec intern dels socialistes sona el nom de Miquel Iceta (actual viceprimer secretari i portaveu) i el d'Àngel Ros, alcalde de Lleida i un dels pocs socialistes que han millorat resultats en aquests comicis. També cal discutir qui serà el candidat a president de la Generalitat o, si com passa actualment, aquests dos càrrecs els ocuparà la mateixa persona.

Ros es va referir ahir a aquesta pugna i va advertir que la millor opció és repetir el model actual, en què el màxim responsable del partit és també el candidat a presidir la Generalitat: "No hi ha experiències reeixides en què hagin funcionat els models bicèfals", va dir. Iceta opina just al contrari i defensa que cada un d'aquests càrrecs els ocupin persones diferents.

Retrets en públic

Ahir també es va veure una altra esquerda interna, fruit de les pugnes pels canvis que s'acosten. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el secretari d'organització del partit, José Zaragoza, va explicar que durant la comissió executiva que dilluns va fer el partit es va discutir sobre "com afrontar aquest procés difícil" però no es va posar sobre la taula la possibilitat de crear una junta gestora per liderar-lo. També va dir que algunes veus van considerar que calia avançar les eleccions generals. L'exconseller i dirigent del PSC, Ernest Maragall, va publicar ahir un tuit responent a Zaragoza: "Pensava que jo havia assistit a l'executiva, però m'equivoco. Devia ser una altra reunió".

Jordi Hereu anuncia que continuarà al consistori com a líder de l'oposició

A més de les pugnes entre la direcció, també hi ha algunes tensions territorials, com ara la de Barcelona. La Federació del PSC de Barcelona va fer dilluns el comitè territorial, una reunió en què es discuteix molt però no es vota res. Segons alguns dels assistents a la reunió, la trobada va ser "franca i oberta", però ningú no va posar en dubte la continuïtat de Jordi Hereu al capdavant de la llista per liderar l'oposició al futur alcalde Xavier Trias, ni tampoc la de Carles Martí, que és l'homòleg de José Montilla a la federació de Barcelona. Martí també té la intenció de tornar-se a presentar per continuar liderant la federació.

I és que l'autocrítica dels socialistes de Barcelona no té res a veure amb la que fan des del carrer Nicaragua. Els de la capital catalana consideren que han "salvat els mobles" si es tenen en compte els resultats que ha aconseguit el PSC en altres municipis i fins i tot busquen fora a l'hora d'atribuir responsabilitats. La federació de Barcelona no considera que els vots que ha perdut siguin per culpa seva, sinó que apunta cap a "una suma de factors", començant per la crisi i per com l'ha encarat el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, segons va dir ahir Jordi Hereu.

Els responsables del PSC de Barcelona reconeixen que més endavant hi pot haver canvis però adverteixen que seran ells qui els decidiran i que no acceptaran cap ingerència del carrer Nicaragua. Entre la federació de Barcelona i la direcció del PSC hi ha certa tensió perquè els primers van entendre com un atac a la seva autonomia que Montserrat Tura reptés Jordi Hereu a unes eleccions primàries per l'alcaldia de Barcelona.

Per reforçar la idea que la federació de Barcelona no ha de fer tants canvis com els que calen a l'executiva, ahir van destacar que en aquestes eleccions els socialistes han aconseguit més vots a Barcelona que no pas en les eleccions catalanes. El congrés dels socialistes de Barcelona se celebra dos mesos després del del PSC i allà es veurà si Nicaragua hi fica cullerada o si algú presenta una alternativa a Carles Martí. Fins ara no hi ha cap notícia, però si existeix alguna alternativa és evident que encara no ha arribat el moment de fer-la pública. Segons fonts del partit, "ara és el moment de tancar els pactes d'ajuntaments i diputacions".

Obeint a aquesta lògica, Jordi Hereu es va reunir ahir amb Xavier Trias durant tres quarts d'hora i van pactar crear una comissió per fer el traspàs de poders. La reunió, segons les dues parts, va transcórrer amb "la màxima cordialitat". En aquesta reunió, Hereu va garantir a Trias que el PSC no posarà entrebancs perquè sigui investit alcalde.

ERC també prepara canvis

Com el PSC, Esquerra també prepara canvis interns després de la patacada. El relleu de Joan Puigcercós al timó d'ERC l'hauria de prendre algú "amb energia, vitalitat, els conceptes clars i no vinculat amb els tripartits de la Generalitat, perquè alguna cosa d'aquestes no va funcionar", va expressar ahir Jordi Portabella, líder de la coalició Unitat per Barcelona. Tot i els mals resultats de la coalició a la capital catalana han passat de quatre a dos regidors, el líder municipal d'ERC no va descartar ahir postular-se com a successor de Puigcercós i va assegurar que la setmana vinent prendrà una decisió, segons informa Pau Rodríguez. Portabella també va reclamar més presència del "poder municipal" dins el partit.

De cara al congrés previst per a l'1 d'octubre, que servirà per replantejar la línia estratègica i els estatuts del partit, Portabella va anunciar que cal una "refundació". Un altre dels aspirants a prendre la batuta del partit és Oriol Junqueras, que és membre de la formació des del novembre, fins llavors era un independent. El també eurodiputat va assolir uns resultats destacables com a alcaldable de Sant Vicenç dels Horts, i la seva imatge està poc vinculada amb el passat d'ERC.

"Si m'hagués presentat només amb ERC, hauria dimitit", va reconèixer Portabella, que va justificar la seva continuïtat al·legant la funció que té d'eix vertebrador de la coalició UpB, que integra Reagrupament, Democràcia Catalana i els republicans i que, segons va dir, "ha funcionat".