Lunes, 24 de Mayo de 2010

Trias comença a negociar però confia a governar sol

El líder convergent assegura que parlarà amb totes les formacions

JORDI MUMBRÚ ·24/05/2010 - 08:20h

L'alcalde virtual de Barce­lona, Xavier Trias, gairebé no va tenir temps ahir per pair la victòria. En una roda de premsa a la una del migdia, després de celebrar el comitè executiu de la federació, va reconèixer que les seves primeres sensacions després d'aconseguir aquests resultats històrics eren de "felicitat i son".

Després de la celebració dels resultats, els convergents van anar a dormir tard i a primera hora del matí ja tenien entrevistes a la televisió i reunions. Moltes reunions.

El guanyador de les eleccions prefereix acords puntuals amb PSC i PP

D'entrada, els nacionalistes tenien dues possibilitats de formar govern davant del nou mapa electoral: buscar un pacte amb els populars o bé amb els socialistes i superar, còmodament, els 21 regidors que calen per tenir la majoria. Tot i així, després del comitè executiu Trias va fer sortir de dubtes a tothom anunciant que opten per una tercera possibilitat: "Intentarem governar sols, però no des de la soledat sinó des de la col·laboració". Trias va anunciar que aquesta mateixa setmana es posarà en contacte amb totes les formacions per buscar acords i va assegurar que aquesta filosofia lliga perfectament amb la política de "mà estesa" que tantes vegades ha promès durant la campanya.

"El que no pot ser és que treguis 15 regidors i creguis que n'has tret 21", va advertir Trias per reafirmar que vol comptar amb la col·laboració de la resta de partits per governar. Encara que el líder convergent parli amb totes les formacions, a efectes pràctics li interessen els acords amb PSC i PP. El problema és que els socialistes, després d'obtenir els pitjors resultats de la seva història, ahir encara tenien més reunions que els convergents i ni tan sols poden garantir qui continuarà i qui plegarà.

L'altre partit amb qui ha de negociar CiU és el PP, però el seu dirigent, Alberto Fernández Díaz, no es conforma a tenir una aventura de tant en tant amb Xavier Trias. Ell vol una relació estable, i ahir ja es va oferir per formar el govern municipal. Tot i així, Trias continua convençut que la millor opció és un govern en minoria. L'alcalde virtual va recordar que encara queden molts dies fins a l'11 de juny, que és quan s'han de constituir els ajuntaments.

L'única directriu de la direcció és no tancar cap acord amb PxC

Una altra negociació important és la dels districtes. En campanya, Xavier Trias va dir: "Si hi ha una majoria en un districte, el regidor serà d'aquella majoria", però això no vol dir que governi la llista més votada. Trias no cedirà als socialistes els cinc districtes on no té la majoria, sinó que buscarà acords per decidir qui els governa. Els districtes a negociar són Nou Barris, Sant Andreu, Sant Martí, Ciutat Vella i Horta-Guinardó.

De 2 a 7 a les grans ciutats

El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, va comparèixer ahir després del comitè executiu i va destacar "la satisfacció i l'orgull" pels resultats aconseguits. En total han estat les llistes més votades en 515 municipis (dels 947 existents) i han aconseguit 3.892 regidors. Fins ara els convergents només governaven en dues ciutats amb més de 50.000 habitants, però aquesta xifra ha pujat a nou després d'aquests comicis. Duran i Lleida va dir que, en qüestió de pactes, l'única directriu és no pactar amb Plataforma per Catalunya.