Lunes, 24 de Mayo de 2010

Dimissió en ple de l'executiva d'ERC pels "pèssims" resultats

Esquerra queda fora de les capitals de província excepte Barcelona

PAU RODRÍGUEZ ·24/05/2010 - 08:20h

La ressaca de les eleccions va ser especialment dura a la seu nacional d'ERC. La davallada de la formació independentista a la majoria de municipis de Catalunya va derivar ahir en la dimissió immediata i en bloc de l'executiva del partit. El seu president, Joan Puigcercós, va assenyalar els resultats "pèssims" com el motiu de la renúncia de la direcció. Tanmateix, va matisar que exerciran el càrrec "en funcions" fins al 17 de setembre, quan s'elegiran el president i el secretari general de la formació. El congrés del partit se celebrarà l'1 d'octubre.

Malgrat ser encara la tercera força municipalista en regidors a Catalunya, l'enfonsament d'ERC s'escenifica sobretot a les capitals de província. ERC desapareix de Girona on fins ara tenia 4 regidors, Tarragona i Lleida. Tan sols a Barcelona ha aconseguit sobreviure, gràcies a l'experiència de Portabella i a la coalició amb Reagrupament i Democràcia Catalana. I tot i això, s'han quedat amb 2 regidors, la meitat que la legislatura passada. Portabella, un dels noms que fins diumenge havia sonat per assaltar la cúpula del partit, no va voler fer declaracions ahir.

L'executiva exercirà en funcions fins al pròxim congrés, fixat l'1 d'octubre

Al llarg de la roda de premsa, Puigcercós va admetre la necessitat de "replantejar a fons" l'estratègia del partit per evitar una caiguda que ja es va evidenciar amb el resultat de les eleccions autonòmiques. En aquell moment, els republicans van optar per ajornar la renovació, una falta d'autocrítica que van pagar diumenge a les urnes.

L'ascens de la CUP

A Girona, la Candidatura Unitat Popular (CUP) va apartar ERC de l'Ajuntament i hi va col·locar 3 regidors. De manera semblant, en altres ciutats mitjanes, com ara Molins de Rei, Valls, Vilanova i la Geltrú i Banyoles, la CUP va prendre el relleu independentista a la centenària ERC. La jove formació en experiència als comicis i en edat dels candidats va quintuplicar el nombre de regidors en comparació amb les eleccions del 2007: de 20 a 100.

El mateix Puigcercós va felicitar la CUP per la seva emergència, i va destacar el seu esforç dels darrers anys. Tot i no referir-se a la formació, Puigcercós va reconèixer que "a Esquerra abans se la veia com una opció fresca, mentre que ara, en canvi, hi ha qui ens ha situat com a instal·lats en les institucions". Aquesta frescor quedaria ara en mans de la CUP, que es va beneficiar del desencís del votant independentista.