Viernes, 20 de Mayo de 2011

"Cal preservar la ciutat progressista"

"Em preocupa més que s'esperin al 23 de maig per explicar l'abast de les retallades"

JORDI MUMBRÚ ·20/05/2011 - 13:30h

Le alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va entrar ahir a la redacció de Públic amb el seu habitual i alegre "Hola, que tal?". Va saludar tots els periodistes i va mirar l'ordinador amb cara de circums­tàncies. "Si voleu ho faig jo, però si m'ajuda algú, respondrem a més preguntes", va advertir el candidat socialista. I així va ser.

Hereu, que venia d'un dinar amb arquitectes i urbanistes, va respondre a les primeres preguntes dels lectors (mentre el fotògraf disparava) i després li va cedir la cadira al responsable de campanya, que va començar a escriure les respostes que Hereu li anava dictant. Jordi Hereu es va quedar sorprès per les preguntes dels lectors, molt allunyades de les que acostumen a fer els periodistes en les seves entrevistes. Durant gairebé una hora, l'alcalde va estar molt concentrat intentant trobar la millor resposta. Les inquietuds dels lectors, segons el xat, eren sobre la crisi, les retallades socials i salarials, la relació del PSC amb el PSOE i, òbviament, les protestes dels indignats que hi ha a la plaça de Catalunya i en tantes altres ciutats de l'Estat, el tema estrella ahir a tots els webs.

"Em preocupa més que s'esperin al 23 de maig per explicar l'abast de les retallades"

Responent a la pregunta d'un lector que s'identificava com a Nacho, el candidat va dir que, atesa la situació actual, "és possible" que ell també s'estigués manifestant, però de seguida va aclarir que buscaria "vies polítiques democràtiques per donar solucions als problemes reals i evidents que tenen els joves". En aquest sentit, Hereu va advertir que "només la política democràtica representativa i participativa és efectiva per generar solucions". L'alcalde també va dir que "les ciutats i els ciutadans són les víctimes d'aquesta crisi, no la causa de la crisi".

Hereu va explicar als periodistes de la redacció que ell, tal com va fer amb la manifestació contra les retallades, va preferir no barrejar la campanya electoral amb les protestes i va advertir que els polítics que juguin aquesta carta es poden equivocar, i molt. Les retallades també van aparèixer al xat. La Bea, lectora del diari, li va demanar què pensava dels ajustos "del Govern d'Artur Mas". Hereu, a qui li encanta parlar d'aquest tema i encara més en campanya electoral, va respondre: "El que em preocupa més és que s'esperin al dia 23 de maig, després de les eleccions, per explicar l'abast real de les mesures".

Per mantenir el model socialista

El candidat va recordar que, si ell no guanya, hi haurà un govern de CiU i PP

En Francesc li va preguntar per quins motius l'hauria de votar i l'alcalde li va dictar al responsable de la campanya que cal "seguir construint un model social, econòmic, de ciutat progressista i ajustat als reptes del present". Continuant amb l'estratègia d'aquesta segona part de la campanya electoral, Hereu va advertir quina és l'alternativa: "Només si guanya la meva candidatura no hi haurà un govern de CiU i PP a l'Ajuntament de Barcelona". També en clau electoral, i responent a José R., va dir que per fomentar l'economia i generar treball continuarà "invertint en el teixit econòmic de la ciutat, promovent el districte 22@ i la nova Zona Franca", així com seguir "impulsant la formació ocupacional i els vivers d'empreses des de Barcelona Activa".

L'alcalde es va comprometre a complir les promeses fetes al Pacte per la Mobilitat sobre el foment de l'ús de la moto per la ciutat i també va assegurar que no farà cap referèndum més sobre la Diagonal: "Els ciutadans han parlat clar: no és un projecte prioritari mentre hi hagi crisi".

Després de respondre fins a 18 preguntes, l'alcalde (i en Pep des del teclat) va donar gràcies "per totes i cada una de les preguntes" i es van acomiadar. La veritat, però, és que no totes li van agradar. L'alcalde va evitar respondre a les preguntes referents als detinguts pels fets del carrer Sant Pere Més Baix, el febrer del 2006. Una de les preguntes es referia al cas de Patricia Heras, detinguda per aquells fets, que es va suïcidar ara fa 20 dies després de passar sis mesos a la presó. L'alcalde coneixia perfectament els fets, però va preferir no pronunciar-se pel fet de ser "un cas molt delicat". Tampoc es va sentir còmode quan els lectors li van preguntar sobre Itziar González, la regidora de Ciutat Vella que va abandonar el càrrec. La Cristina retreia a l'alcalde que no hagués defensat una regidora "que es va enfrontar a la corrupció i a les males pràctiques en urbanisme". Hereu va argumentar que sempre ha estat "al costat d'Itziar" i que, juntament amb ella, van posar "dos funcionaris corruptes davant de la justícia".