Archivo de Público
Viernes, 20 de Mayo de 2011

Primeres travesses pels pactes postelectorals

Malgrat que l'acampada dels indignats a la plaça de Catalunya centrava ahir totes les mirades, la campanya va seguir el seu curs amb els candidats

PÚBLIC ·20/05/2011 - 13:00h

Malgrat que l'acampada dels indignats a la plaça de Catalunya centrava ahir totes les mirades, la campanya va seguir el seu curs amb els candidats. 72 hores abans dels comicis, els alcaldables van optar per llançar les seves darreres propostes, però, sobretot, per marcar posicions.

Els pactes, que segons la demoscòpia seran imprescindibles per formar el nou govern de la ciutat de Barcelona, comencen a passar a un primer terme en l'agenda de declaracions. PSC i CiU, els dos principals partits per aconseguir l'alcaldia, saben que, probablement, necessitaran el suport de la resta de formacions (ICV-EUiA, UxB i PP) per tal de revalidar el govern d'esquerres, o bé per aconseguir el canvi polític que tant demanen populars i convergents.

«Estic preparat per guanyar», va assegurar ahir Jordi Hereu

PSC: Hereu, més optimista amb els resultats

La darrera setmana ha servit a Jordi Hereu per escurçar distàncies amb el candidat convergent, Xavier Trias. El líder del PSC a Barcelona, que vol impedir que CiU i PP puguin sumar i posar fi a 32 anys de govern socialista a la ciutat, va expressar ahir les seves "bones sensacions pels resultats del 22 de maig". Hereu vol revalidar un govern d'esquerres, però per fer-ho caldrà sumar. "Estic preparat per guanyar", va confessar el candidat, que va afegir que les posicions entre ell i Xavier Trias "cada vegada estan més a prop".

Gomà va rebre ahir el suport de diverses personalitats a través d'un manifest

Hereu va comptar ahir amb el suport de l'alcalde de la ciutat de París, Bertrand Delanoë, que va apostar perquè l'alcalde pugui seguir la seva "tasca en favor de la justícia social i la creativitat". En aquest sentit, Hereu va alertar des del barri benestant de Sant Gervasi que la dreta, encapçalada per CiU i PP, "faria una Barcelona més pobra, més insolvent, i no podrien fer res enlloc".

CIU: Trias presenta les seves prioritats

Xavier Trias podria assolir la fita històrica d'aconseguir l'alcaldia de Barcelona per a CiU. Les mateixes enquestes que indiquen que guanyarà les eleccions apunten que, si vol esdevenir alcalde, ho haurà de fer de la mà del PP. Trias va descartar ahir mateix un pacte sociovergent entre CiU i PSC i es va oferir com l'única garantia de "canvi" a la ciutat.

El candidat convergent va assegurar ahir que, si guanya, el primer que farà serà reunir-se amb el president de la Generalitat, Artur Mas, "per reclamar-li més diners, serveis i infraestructures per a la ciutat". Les prioritats que va exposar Trias coincideixen amb moltes propostes llançades des del PP: crear una taula de seguiment de la crisi per tal de generar ocupació, eliminar "despeses supèrflues" de l'Ajuntament, especialment en publicitat, implantar el "guàrdia de barri" i concertar llars d'infants en lloc de fer-ne.

PP: Els populars, "la garantia del canvi"

Les enquestes fan que Alberto Fernández Díaz afronti les darreres hores de la campanya amb la seguretat que, com tot sembla indicar, tindrà la clau per formar el nou govern de la ciutat. Mai ha tancat les portes a CiU ni s'ha mostrat contrari a un Majestic a la barcelonina. L'alcaldable del PP va seguir la línia de Xavier Trias i ahir es va postular de nou com "la garantia del canvi". En aquest sentit, Fernández Díaz va apostar per "menys administració i amiguisme" i va reiterar que suprimirà un 30% dels organismes i empreses públiques de la ciutat.

A més, Fernández Díaz va prioritzar la sortida de la crisi i la creació d'ocupació i va afegir que, si arriba al govern, crearà 60.000 llocs de treball els quatre anys vinents i rebaixarà la taxa d'atur a la ciutat "per sota del 10% o fins i tot menys". En una visita a l'escola de formació professional Monlau, el candidat popular va afirmar que si s'aposta per la "reindustrialització de la ciutat" i per la investigació científica o la biomedicina, és "factible" generar aquest nombre de llocs de treball durant els quatre anys vinents del pròxim mandat municipal.

ICV: Gomà defensa l'escola pública

Ricard Gomà, actual soci de govern del socialista Jordi Hereu, vol reeditar un "govern d'esquerres que eviti les injustes polítiques de la dreta". Obert a pactes amb PSC i ERC, l'alcaldable d'ICV-EUiA va rebre ahir el suport de diverses personalitats a través d'un manifest que reclama "una Barcelona diferent i millor". El manifest en suport de Ricard Gomà, que han signat entre d'altres l'escriptora Almudena Grandes, l'actor Manel Barceló i l'escriptor Jordi Coca, aposta per una Barcelona "d'esquerres, ecològica i lliure".

En aquest sentit, l'alcaldable d'ICV-EUiA va defensar la tasca del govern de Barcelona en matèria d'educació, i va assegurar que "cal mantenir el protagonisme del sector públic com a garantia d'equitat i de qualitat". Gomà va instar la comunitat educativa a anar a votar per tal d'evitar que "Xavier Trias regali diners a l'escola privada amb una política de xecs".

L'alcaldable ecosocialista va alertar que "CiU i PP ja han dit que no volen fer ni una plaça pública més, i que tot ho volen concertar, cosa que provocarà l'ampliació de desigualtats entre centres i entre barris de la ciutat".

UxB: Portabella apel·la al vot sobiranista

L'alcaldable de la coalició Unitat per Barcelona (UxB) es va mostrar ahir convençut que els independentistes podran ser decisius per formar el nou govern "si els sobiranistes concentren el seu vot en l'única candidatura amb representació que porta en el seu programa convertir Barcelona en una capital d'Estat". Per això, Portabella va reivindicar "l'esperit i l'ànima de la manifestació del passat 10 de juliol".

L'alcaldable d'UxB, coalició que aglutina ERC, Reagrupament i Democràcia Catalana, va assegurar que si per governar necessita pactar "només ho farem amb els que acceptin el nostre projecte de ciutat i de país", i va sentenciar que "no pactarem mai amb el PP".