Lunes, 16 de Mayo de 2011

CiU intenta marcar distàncies amb el PP

Xavier Trias denuncia la política incendiària sobre immigració i afirma que en cap cas assumirà aquest discurs

J. RAMÓN GONZÁLEZ CABEZAS ·16/05/2011 - 08:20h

L'última setmana de la campanya es presenta tensa i incerta. A CiU probablement li sobra i al PSC potser li aniria bé fer-ne una altra. Els últims sondejos insisteixen en la victòria de CiU a Barcelona, però també confirmen el progressiu l'escurçament de distàncies entre Xavier Trias i Jordi Hereu, els dos grans aspirants.

Però aquesta lliga no és només cosa de dos. La resta de candidats lluitaran fins a l'últim minut per enfortir les seves posicions de cara a l'endemà. Especialment el PP, que aspira a ser la clau de la nova majoria explotant sense embuts el filó del discurs fort sobre immigració i delinqüència.

L'expectació al voltant de la batalla de Barcelona creix. Encara que Trias continua apareixent com a virtual guanyador, l'escenari de la contesa ha evolucionat en pocs mesos des de la hipòtesi de fregar la majoria absoluta (21 regidors) a una previsió menys aclaparadora: 4,7 punts de distància entre CiU i PSC. És a dir, 14-15 regidors i 12 , respectivament, sobre un total de 41. La possibilitat que una virtual desmobilització de l'electorat convergent coincideixi amb la reanimació del vot de l'esquerra, mobilitzada per les retallades i per l'espectre del PP, alimenta les estratègies de darrera hora.

Matrimoni de conveniència

Hereu sembla decidit a explotar l'espantall del PP en l'esprint de campanya i agita l'escenari d'un matrimoni de conveniència al cap i casal de Catalunya. El discurs de "mà ferma" d'Alberto Fernández, que juntament amb l'Alícia Sánchez-Camacho va exhibir ahir a Badalona la seva sintonia amb el missatge xenòfob del candidat Xavier García Albiol, anima la polseguera.

Les enquestes esperonen el PP, que amb el seu discurs fort i desinhibit sobre seguretat i immigració aspira a ser la candidatura més votada a Badalona i consolidar la seva posició com a tercera força a Barcelona, tot passant de set a vuit regidors. Fernández Díaz alerta sobre el fantasma dels "dos barris" "un on es paguen els impostos i un altre on es beneficien dels serveis socials i insisteix en l'enduriment de les lleis per actuar contra els estrangers-delinqüents.

Aquesta circumstància explica la insistència de CiU a reclamar la plena mobilització dels seus electors. El diputat Carles Puigdemont, aspirant a conquerir l'alcaldia de Girona davant la socialista Pia Bosch, es va sumar ahir a aquest missatge en nom de la "segona transició", concepte que casualment coincideix amb la teoria llançada en el seu dia per José María Aznar per teoritzar sobre el significat de l'alternança política a l'Estat espanyol.

Llumins i gasolina

Xavier Trias sembla sentir per moments l'alè del PP a la seva esquena. El candidat convergent se'n va desmarcar ahir visiblement en un acte amb més de mig miler d'immigrants d'orígens diversos, celebrat en un auditori del Conservatori del Liceu. Trias va ser contundent: "Hi ha gent que es dedica a encendre llumins i llançar-los al costat d'un bidó de gasolina per veure si esclata", va afirmar el candidat de CiU. "Això no ho he fet i no ho faré mai a la vida", va afegir amb energia. La imatge de la bandereta blava del PP onejant simbòlicament a l'Ajuntament, suggerida per Hereu, promet noves emocions tàctiques.

ICV-EUiA, a qui els sondejos semblen confirmar en les seves posicions o fins i tot sumar un nou regidor, vol convertir la protesta massiva de dissabte en un vot de censura contra CiU. Els ecosocialistes, que ahir van celebrar el seu acte central amb Joan Herrera i Ricard Gomà al capdavant, persisteixen a presentar-se com la nova esquerra i pugnen per atraure els votants orfes del PSC. La candidatura d'Unitat per Barcelona (UxB) també va fer el seu acte central al Parc de la Ciutadella, on Jordi Portabella i Joan Laporta es van atribuir el lideratge del "tercer espai".