Lunes, 16 de Mayo de 2011

"L'incivisme no té nacionalitat"

Alberto Fernández Díaz, candidat del PP a l'alcaldia de Barcelona, respon a les preguntes dels lectors a la redacció de Públic'

ROSA FERNÁNDEZ ·16/05/2011 - 08:20h

La immigració i la seguretat són els puntals que sustenten la campanya electoral del PP a Barcelona. "Expulsar els immigrants que delinqueixin, encara que siguin legals", o "incrementar els efectius policials i les càmeres de seguretat a la via pública" són algunes de les controvertides propostes de l'alcaldable Alberto Fernández Díaz. I la conversa a través d'un xat que ahir va mantenir amb els lectors de Públic va estar protagonitzada per aquesta vinculació, sovint titllada de xenòfoba, que el PP de Barcelona fa entre immigració i seguretat.

Fernández Díaz va arribar a la seva cita puntual, com sempre. "Estic preparat", va assegurar abans de començar el xat amb els lectors, amb el convenciment que es trobaria amb més d'una pregunta incòmoda. I la seva intuïció va quedar confirmada amb la primera qüestió: "Què tens exactament contra els immigrants, és un assumpte racial o simplement ets un populista?".

Després d'agafar aire i afron­tar el teclat de l'ordinador amb inseguretat "sóc més d'Olivetti", va dir, el candidat popular va ser clar: "La immigració és tan necessària com imprescindible que sigui legal i integrada". En aquest sentit, Fernández Díaz va ser crític amb les polítiques d'immigració plantejades per la resta de candidats, alhora que es defensava de les crítiques rebudes: "Hi ha hagut alguns que han estat més pendents del vot dels immigrants que de la immigració, i això sí que és electoralisme".

La majoria de lectors volien que el candidat popular expliqués el perquè de la duresa del seu discurs respecte a la immigració. "Vivim en una democràcia, però no sempre és fàcil defensar valors i idees al marge d'allò políticament correcte", va argumentar Fernández Díaz. Malgrat refermar-se en la seva lluita contra la delinqüència, especialment entre els nouvinguts, el candidat va matisar que "l'incivisme no té nacionalitat ni estatus social".

Nacionalisme i pactes

Fernández Díaz, que va intentar contestar el major nombre de preguntes possible malgrat la seva atapeïda agenda, també va haver d'abordar altres temes. El nacionalisme i els pactes de govern van bullir a la conversa: "Quina seria la seva prioritat en cas de pacte amb CiU?". El candidat, a qui les enquestes li són favorables, no es va mostrar reticent a possibles pactes amb el candidat convergent, Xavier Trias, i va posar Barcelona com a prioritat i única condició.

El cap de llista del PP va abordar el problema de l'atur, argüint la tasca del PP per defensar el seu projecte. "Se'ns poden criticar moltes coses, però hi ha un factor que reconeixen fins i tot els adversaris. Quan governava, el PP va crear llocs de treball i va donar cobertura social al contracte escombraria promogut pel PSOE. Estic convençut que si hi hagués unes eleccions entre aturats, el PP guanyaria el PSOE", va concloure.

Bany de masses a Badalona

La conversa amb els lectors de Públic va estar precedida per tot un bany de masses: el candidat popular venia de protagonitzar un míting a Badalona, amb el seu homòleg, Xavier García Albiol, i la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho. Unes 2.000 persones van assistir a l'acte protagonitzat per aquest trident popular, que va tornar a comprometre's a deixar sense ajudes socials i expulsar els immigrants que han vingut a delinquir, segons informa Marc Ustrell.

Al barri de Llefià, un dels bastions socialistes de la ciutat, Albiol va ser clar: "No els vull a Badalona". A més, es va defensar de les acusacions de xenofòbia assegurant que prioritza els veïns davant els immigrants "per supervivència", i va pronosticar un "canvi històric" a la ciutat. Per la seva banda, Sánchez-Camacho va defensar "mà dura" i l'aplicació de "la llei contra la immigració que incompleix les normes".