Archivo de Público
Viernes, 29 de Abril de 2011

Les dues criatures de Mascarell

Figures de CiU i el PSC apadrinen el llibre on el conseller conjuga federalisme i sobirania

ALBERT MARTÍN VIDAL ·29/04/2011 - 08:00h

Van ser paraules del president Artur Mas durant la presentació que va fer de Catalanisme deucentista. A la recerca d'un Estat eficient: "Vés a saber si avui no tindrem la sorpresa de la doble criatura".

El president de la Generalitat es referia així a la presentació del recull d'articles que publica Ferran Mascarell i al fet que la filla del conseller de Cultura, que seguia l'acte des de la tercera fila, depassa ja les 38 setmanes d'embaràs. Però l'expressió de Mas també semblava fer referència a la formidable barreja de representants del món polític i cultural de CiU i del PSC.

I això que, des que Mascarell va abandonar la nau socialista al desembre per abraçar-se al "Govern dels millors" ha esdevingut poc menys que en el proscrit oficial del carrer Nicaragua. A l'acte hi havia l'exconseller d'Educació Ernest Maragall, emmarcat en l'ala més catalanista del PSC, però també la portaveu econòmica del PSC, Roció Martínez-Sampere, que amb un somriure descartava voler canviar d'equip. Altres figures del socialisme barceloní, com ara l'urbanista Oriol Bohigas, el filòsof Xavier Rubert de Ventós o el mateix Narcís Serra, van fer costat a Mascarell.

Com a contrast convergent hi havia no només el president Artur Mas, sinó també el director de la Fundació CatDem, Agustí Colomines, i el president de l'Ateneu Barcelonès, Francesc Cabana. Tots plegats van apadrinar una obra que vol ser una recepta contra la crisi econòmica, la desorientació del PSC, la difícil relació entre Catalunya i Espanya i l'afebliment del catalanisme.

Mascarell proposa aglutinar catalanistes, federalistes i sobiranistes per reivindicar un "Estat propi i eficient" que podria estar o no federat amb Espanya.

Al llibre, una crítica de "l'immobilisme polític" que sembla anticipar el seu salt d'esperança blanca del PSC de Barcelona a conseller de Mas, Mascarell es defineix tant amb el terme de "federalitzant" com amb el de "estatista", una arquitectura conceptual adaptable tant al sobiranisme tranquil de Mas com al federalisme del PSC.

El president va explicar que l'obra relata el trajecte d'un home que veu que "a l'altra banda els federalistes es compten amb una mà" i que es convenç que les relacions entre Catalunya i Espanya només poden mantenir-se "d'igual a igual".

Crítiques a PSC i ERC

Mas refusa datar la independència i critica Esquerra per fer-ho

El cap de l'executiu català, que va agrair públicament a Mascarell que acceptés ser conseller, va llançar un missatge al seu antic partit: un gran pacte amb el PSC només seria possible si es donés suport al pacte fiscal i si defensés a tot arreu en referència al Congrés els "interessos de Catalunya". Mas també es va recordar d'ERC, i va dir que "posar dates" al procés d'independència és "un divertiment".

Van ser les notes polítiques d'un acte marcat per la recomanació humorística de Mas al seu conseller després de comprovar els seus problemes amb el micròfon de corbata "si el poses al centre anirà millor", li va dir i que va tenir lloc sota una fortíssima tempesta que va canviar els plans de la recepció previstos. Copes de cava, plats i estovalles van rodolar per la terrassa on havien de brindar socialistes i convergents.