Martes, 26 de Abril de 2011

Barcelona, aposta estrella de CiU i gran laboratori sobiranista

La capital catalana concentra bona part dels esforços i de les expectatives dels partits

JORDI MUMBRÚ ·26/04/2011 - 01:32h

JORDI MUMBRÚ - Jordi Hereu i Xavier Trias, en primer terme, acompanyats de Jordi Portabella, Ricard Gomà i Alberto Fernández Díaz. manu fernández

La batalla a la qual s'estan destinant més esforços és la de Barcelona. Per primera vegada en molts anys, CiU té opcions veritables de guanyar en aquest gran bastió socialista i d'acabar d'ensorrar el PSC, que ha quedat molt tocat des que va perdre les eleccions catalanes. L'alcaldable de CiU, Xavier Trias, és gat vell i no para de repetir que els sondejos "només marquen tendències" i que no hi ha res guanyat. Tot i així, als actes de precampanya de CiU es respira la confiança de qui es veu guanyador i, segons fonts convergents, hi ha fins i tot algun socialista que ja ha canviat de samarreta.

Els socialistes, però, liderats per l'actual alcalde, Jordi Hereu, han agafat força després de guanyar les primàries i, a més, la desfeta de José Montilla i de l'aparell del carrer Nicaragua ha deixat el candidat barceloní en millor posició dins del partit. Jordi Hereu és ara el polític socialista amb més autoritat per plantar cara als convergents. L'equip d'Hereu confia també que les retallades socials que està fent CiU des de la Generalitat acabin de capgirar les apostes i li donin la victòria. De fet, Hereu, que a més d'alcalde de Barcelona és el secretari de Política Municipal del PSC, explotarà en aquesta campanya la idea que Convergència maltracta els ajuntaments i que, per defensar l'anomenat poder local, no hi ha millor fórmula que la socialista. Aquesta carta és la que ha jugat el PSC durant tots els anys que CiU ha ocupat la Generalitat. La desfeta en les eleccions catalanes, les enquestes en contra i les retallades converteixen els socialistes en l'animal ferit que en lloc de llepar-se les ferides es llança a l'atac.

Els socialistes confien en un canvi de tendència dels sondejos

Portabella i Laporta

La lluita per Barcelona també és importantíssima per a ERC i els altres partits independentistes. A la capital catalana, ERC es presenta amb el nom d'Unitat per Barcelona juntament amb Reagrupament i la Democràcia Catalana de Joan Laporta. Després que els partits independentistes es presentessin per separat a les eleccions catalanes, aquest triple acord a Barcelona pot ser un pas per a una futura unió en altres àmbits. També en el marc independentista, però més a l'esquerra que Unitat per Barcelona, es presenta per primera vegada a la capital catalana, la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), juntament amb el partit anticapitalista Des de Baix, amb el nom CUP-Alternativa per Barcelona.

ICV-EUiA també presenta novetats, ja que canvia Imma Mayol com a cap de llista per Ricard Gomà. Tot i estrenar-se com a cap de llista, el polític ecosocialista és regidor de l'Ajuntament des del 2003. El PP, liderat per Alberto Fernández Díaz, ha presentat una llista sense sorpreses.