Martes, 19 de Abril de 2011

De la pilota de goma a l'escuma

Les noves llançadores GL06-LL són menys lesives i garanteixen molta més precisió

BRAIS BENÍTEZ ·19/04/2011 - 00:37h

BRAIS BENÍTEZ - Un agent dels Mossos amb una llançadora. acn

Intervencions menys lesives i més eficaces, però doloroses. Aquest és l'exigent objectiu dels Mossos d'Esquadra, que han incorporat una nova arma par aconseguir-ho, la llançadora GL06-LL, que ha de permetre evitar, en la mesura del possible, l'ús de les pilotes de goma per dispersar els violents. Les pilotes no desapareixeran, però es mantindran com l'últim recurs durant una intervenció policial.

En teoria, les noves llançadores permeten un alt grau de precisió. Disparen un projectil d'escuma ferma, més tou que les boles de cautxú i que gairebé no rebota, i eviten danys a terceres persones. "La finalitat d'aquesta arma no és dispersar, sinó actuar a distància sobre els individus que estan cometent actes violents per immobilitzar-los i detenir-los, i evitar així l'efecte imitació en la resta del grup", va explicar ahir el comissari dels Mossos Sergi Pla. "Evidentment que fa mal, s'adorm la part del cos on s'impacta durant quatre o cinc minuts i queda un blau durant uns dies", va assegurar Pla.

El projectil adorm la part del cos on impacta durant uns cinc minuts

Una arma d'origen militar

Originalment, aquestes llan­çadores tenen un ús militar i es fan servir per llançar granades. L'arma s'ha adaptat per a l'ús policial, amb la fabricació d'uns projectils amb una beina plàstica i una punta arrodonida que recorda les pilotes de golf. "Segons el fabricant, aquesta forma fa que el projectil no es desviï de la trajectòria", va afirmar el comissari. En el 95% dels casos, el projectil acaba allà on s'ha apuntat, un percentatge superior al d'altres tipus de projectils, com ara les pilotes de goma.

Per augmentar-ne la precisió, sobretot de nit, l'arma du incorporat un visor hologràfic. Els projectils tenen un abast màxim de 80 metres, i l'arma només pot disparar un cop per recàrrega. "És una eina que ens permet individualitzar i afegir un esglaó més en la gradualització de l'acció policial", va argumentar Pla.

L'arma es podria estrenar en cas d'aldarulls després de la final de Copa

De moment, els Mossos han incorporat deu llançadores, encara que està previst que aquest nombre augmenti. Malgrat que la policia autonòmica disposa d'aquest armament des del març passat, encara no l'ha utilitzat, i podria tenir la seva estrena demà a la nit, en el cas que es produeixin aldarulls després de la final de la Copa del Rei que enfrontarà el FC Barcelona amb el Reial Madrid.

400 detinguts per aldarulls

En les darreres set celebracions a Barcelona per fites esportives (entre elles els campionats guanyats pel Barça i per la selecció espanyola), 455.000 persones van sortir al carrer. Hi va haver 400 detinguts, 578 persones assistides pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), i els danys materials van ascendir a 900.000 euros. "En aquestes aglomeracions hi ha un traspàs de delinqüència ordinària", va afirmar Manel Castellví, comissari dels Mossos i director de l'operatiu especial que es posarà en marxa demà per la final de Copa.

Gairebé un miler d'agen­ts­­­ dels Mossos vetllaran per la seguretat abans i després de la final. Dels 963 policies que es mobilitzaran en l'operatiu a Catalunya, 623 ho faran a Barcelona, principalment en l'entorn de la plaça de Catalunya i la rambla de Canaletes, seu de les celebracions blaugrana. A partir de les 21.00 h es tancarà una zona de seguretat al carrer Pelai i s'enretirarà el mobiliari urbà susceptible de ser utilitzat com a barricada, com ara contenidors, taules i cadires de les terrasses i les bicicletes del Bicing.