Archivo de Público
Viernes, 15 de Abril de 2011

Un operari va veure com es desclavava el Pèndol

El treballador diu que no va fer res perquè l'atracció no es podia aturar

PÚBLIC ·15/04/2011 - 08:20h

Un operari del Pèndol del Tibidabo va veure com els cargols saltaven de l'ancoratge i la instal·lació es desplomava lentament, sense que pogués fer res per impedir-ho, ja que la màquina no tenia sistema d'aturada.

Així ho va relatar ahir davant la jutge que investiga la caiguda de l'atracció el juliol de l'any passat, en l'accident que va causar la mort d'una noia de 15 anys i en què tres joves més van resultar ferits. Aquest operari de màquina i cinc persones més que van veure la tragèdia van comparèixer com a testimonis davant la titular del jutjat d'instrucció número 2 de Barcelona, que investiga el cas.

El testimoni afirma que primer van saltar els cargols i després es va desplomar

El testimoni va explicar que amb prou feines l'atracció acabava d'arrencar quan va veure saltar els cargols de l'ancoratge d'un dels costats del Pèndol. La inèrcia de l'atracció va fer que a continuació saltessin els cargols de l'altre costat, cosa que va acabar per provocar que la instal·lació s'acabés desplomant completament, encara que no ho va fer de cop, sinó en diverses fases.

L'operari va afegir que no va poder fer res per evitar la caiguda perquè l'atracció no tenia un sistema d'aturada, i només va poder fer un crit perquè s'apartessin les persones que feien cua per pujar i que en aquell moment estaven sota la instal·lació, ja que corrien el perill que l'atracció els caigués al damunt.

Els treballadors del Tibidabo van coincidir que no van notar que la màquina emetés sons fora del normal, ja que era molt sorollosa i tots els sons que se sentien entraven din del que era habitual

L'encarregat només va poder alertar els que feinen cua perquè s'apartessin

Aquest testimoni contradiu el d'una altra operària de la màquina, que va dir que havia avistat l'empresa de manteniment perquè se sentien sorolls estranys procedents del Pèndol, tot just unes hores abans que l'atracció es desplomés.

El tècnic de manteniment que va revisar l'atracció arran d'aquest avís, que ja va declarar com a imputat, va afirmar que els sorolls a què va al·ludir l'operària eren els "ordinaris i característics" de la instal·lació. Aquest empleat va inspeccionar l'aparell durant un quart d'hora i el va fer funcionar dues vegades sense passatgers. En veure que no hi havia res d'anormal, va deixar que tornés a funcionar sense cap més incidència. No obstant això, al cap de poques hores va tenir lloc l'accident mortal.

Una formació específica

Els empleats del Parc d'Atraccions del Tibidabo van assegurar que tots els treballadors havien rebut una formació genèrica per poder fer funcionar qualsevol atracció, i també una formació específica per poder fer anar el Pèndol, i que incloïa les característiques pròpies de la instal·lació.

Les imputacions decidides per la jutge instructora es basen en un informe pericial sobre les causes de l'accident, que assenyala que l'atracció va caure a causa d'un cúmul de deficiències, tant en el disseny i en la instal·lació com en el manteniment. L'informe sosté que l'atracció es va desplomar per un desgast en l'ancoratge, i per la fatiga mecànica progressiva de l'acer amb el qual estava construït.

El Parc d'Atraccions del Tibidabo va desmuntar el Pèndol a l'agost passat, després que el parc registrés un descens del 30% dels visitants arran de la tragèdia.