Viernes, 15 de Abril de 2011

El vocabulari dels 'riders' i el 'freestyle'

Els trucs i els salts es posen de moda a les estacions d'esquí

MARCOS MORENO ·15/04/2011 - 08:20h

Ja és un fet que les noves generacions d'aficionats a la neu gaudeixen experimentant els esports blancs lluny de les disciplines més clàssiques. I és a partir d'aquest interès per les modalitats més modernes que se n'han desenvolupat algunes com ara el freestyle, que ha fet que els salts i els trucs acrobàtics inundin les estacions i ja no sigui una raresa veure riders volant als parcs de surf.

Aquest desenvolupament ha estat integral, i amb això el freestyle no només ha assolit l'estatus de disciplina pròpia dins dels esports d'hivern, amb zones dissenyades exclusivament per a la seva pràctica i aficionats que únicament se centren en aquesta activitat. Paral·lelament a l'augment de la seva popularitat, també s'ha generat una producció de material específic i, sobretot, d'un vocabulari que defineix cadascun dels trucs i les situacions que es poden donar durant la pràctica del freestyle.

Així, qualsevol rider ha de saber que, per executar els trucs, hi ha dues opcions: fer-los amb salt a partir d'un mòdul o amb flat, és a dir, sense saltar quan vas baixant. Els trucs es mesuren segons els graus de rotació que fa el rider, ja sigui en salt o en flat. Un 180 serà mitja volta, un 360 una volta sencera, i així successivament.

Un dels trucs més habituals entre els que ja tenen un cert bagatge és el salt amb creuament dels esquís. Això rep el nom de mute quan s'agafa l'esquí esquerre amb la mà dreta, o a la inversa. Si la mà dreta agafa l'esquí dret durant l'encreuament, és un truc que s'anomena tail.

Entre els salts normals, sense encreuament d'esquís, el safety és quan la mà dreta va a l'esquí dret a l'altura de la fixació, el nose és aquest mateix moviment però per davant de la fixació, i el japan és quan la mà dreta agafa l'esquí esquerre per darrere de la fixació.

L'acció d'agafar l'esquí en general s'anomena grapar, i quan es fa agafant la cua per l'exterior es diu tail, per l'interior és toxic, i en el cas que es faci directament agafant el mig de l'esquí, per la punta, és un true tail. I és que grapar quan s'executa un salt a partir d'una rampa és el més habitual, i és un truc que sempre proporciona força espectacularitat. Aquestes rampes reben el nom de kicker i són els mòduls bàsics que es fan servir per impulsar el salt que permet fer els trucs més increïbles.