Archivo de Público
Miércoles, 13 de Abril de 2011

El Govern retallarà 144 milions a les universitats

El pressupost de la UB es reduirà en 45 milions d'euros

PÚBLIC ·13/04/2011 - 00:15h

PÚBLIC - Treballadors de la UAB van interrompre ahir el consell de govern. acn

L'abast de la retallada que el Govern de la Generalitat aplicarà a les universitats públiques catalanes és de 144 milions d'euros. I cap dels set centres universitaris que hi ha a Catalunya s'escaparà d'una tisorada que afectarà les plantilles laborals de docents, administració i serveis.

Aquesta retallada recaurà principalment en la Universitat de Barcelona, que veurà reduït el seu pressupost en uns 45 milions d'euros, mentre que l'Autònoma de Barcelona estudia una tisorada de prop de 40 milions d'euros i la Universitat Politècnica de Catalunya, de 37,5 milions. Aquestes xifres no han estat ni confirmades ni desmentides des del Departament d'Economia i Coneixement, però són les que estudien els sindicats presents en les taules negociadores, que asseguren que la resta de la retallada, uns 25 milions d'euros, haurà de ser assumida per les altres quatres universitats públiques: Pompeu Fabra, Rovira i Virgili, Lleida i Girona.

Treballadors de la UAB van boicotejar ahir el consell de govern

El que sí que van confirmar ahir fonts de la direcció general d'Universitats és que l'objectiu d'estalvi és de 144 milions, tot i que posen l'èmfasi en el fet que el pla, al marge de les mesures per a aquest any, durarà tota la legislatura. A més, van afegir que l'objectiu és ajustar costos i incrementar l'eficiència dels centres "per equiparar en aquests quatre anys la universitat catalana a la mitjana europea".

A partir d'aquestes retallades i a l'espera de com es tanquin les taules negociadores obertes, CCOO preveu que la Universitat Politècnica de Catalunya haurà d'afrontar el curs vinent amb 300 docents menys, cosa que obligarà els professors titulars a fer més hores de classe i a reduir la seva dedicació a la investigació, una qüestió que preocupa seriosament la comunitat universitària. En altres centres, com ara la Universitat de Barcelona, la retallada podria afectar principalment el personal d'administració i serveis (PAS), ja que compta amb una àmplia borsa laboral d'unes 700 persones, segons fonts sindicals.

Boicot dels professors

Els docents hauran de fer més hores de classe i menys investigació

Uns 200 treballadors de la Universitat Autònoma de Barcelona van concentrar-se ahir al rectorat del centre universitari i van boicotejar el consell de govern en el qual s'havia d'aprovar el paquet de mesures que podria comportar la no renovació dels treballadors que tenen un contracte temporal. Aquesta protesta arriba després de la reunió que el comitè d'empresa i la comissió delegada del consell de govern van mantenir dilluns, en què els treballadors van sol·licitar que es revisessin les mesures previstes i s'aturessin els acomiadaments anunciats. Però els responsables del centre no van acceptar aquesta petició. Per això, la plantilla tornarà a manifestar-se coincidint amb la xerrada que Iñaki Gablondo oferirà avui a la UAB i participarà en la concentració contra les retallades del proper 14 d'abril a la plaça de Sant Jaume de Barcelona.

Les retallades que el Govern té previstes per a la UAB, afectaran, sobretot, els empleats amb contracte temporal. Juanjo Bravo, representant de CCOO a la UAB, creu que no sortirà cap tipus de concurs ni nova incorporació i que no es cobrirà cap baixa ni substitució ni reforç. El representant sindical considera que aquestes mesures impediran cobrir les necessitats de plantilla del centre i "posaran en perill" les places dels 1.500 treballadors interins i eventuals d'aquesta universitat.