Archivo de Público
Jueves, 8 de Abril de 2010

Mas demana sacrificis i retallar la despesa sense tancar llits

L'oposició reitera les seves crítiques a la política del Govern de CiU

PÚBLIC ·08/04/2010 - 08:20h

El president de la Generalitat creu que s'haurà de reduir alguna "activitat" sanitària, dins de la política d'ajust pressupostari, però garantint que no hi hagi retallada de llits disponibles a la sanitat pública. En un dinar-col·loqui organitzat pel fòrum Barcelona Tribuna, Mas ha remarcat que el sistema sanitari català està a l'"avantguarda mundial" i és "el més generós de tot Europa" i, per tant, "alguna cosa cal poder sacrificar" en un moment de crisi com és l'actual.

Segons el president, la idea és que la mateixa comunitat mèdica es "corresponsabilitzi" d'aquestes retallades i indiqui al Govern "què és el que es pot deixar de fer per no afectar el nucli dur de l'Estat del benestar". Mas va reiterar dimecres, durant el balanç dels primers cent dies de mandat, que l'ajust pressupostari afectarà inevitablement els serveis bàsics, però preservant aquest "nucli dur" del sistema social.

El president vol un ajust "sense afectar la qualitat de l'atenció mèdica"

Viacrucis de retallades

Mas va advertir que "no serveix dir que cal posar els mateixos diners o més" que fins ara, perquè l'estat financer de la Generalitat no permet una altra opció que aplicar una reducció generalitzada de la despesa. El president va defensar que dins del "generós" sistema de salut de Catalunya, alguna activitat que no va voler especificar quedi "congelada o una mica disminuïda" mentre segueixin les dificultats financeres, cosa que "no significa tancar llits", sinó aplicar un ajust per un temps "sense afectar la qualitat de l'atenció mèdica". Segons Mas, amb els diners de què disposa avui la Generalitat no és possible fer "tanta activitat com la que hi ha hagut fins ara als hospitals".

En la seva intervenció, Mas va insistir a fer una crida a la societat per fer front al "viacrucis" de les retallades amb l'"esperança" que Catalunya "se'n sortirà". El president va tornar a demanar al poble català que assumeixi durs "sacrificis" i renunciï a una part del seu benestar per no "hipotecar" el futur dels seus fills.

Nadal reprotxa al Govern "privilegiar els sectors socials més afavorits"

El cap de l'oposició al Parlament, Joaquim Nadal, va declarar ahir que el PSC podria compartir aquests "sacrificis" que demana el president del Govern si aquest "prioritzés adequadament" les retallades que està aplicant. El diputat socialista va denunciar en aquest sentit que ha optat per "privilegiar els sectors socials més afavorits" en eliminar l'impost de successions.

Joaquim Nadal va comparar l'executiu amb un "bunyol de vent: agradable al gust, però buit per dins". El diputat del PSC va reprotxar al Govern que "tensi la corda" i que alhora mostri "falta de predisposició a ser ajudat". En relació amb la pugna sobre els 1.450 milions del Fons de Competitivitat que reclama el Govern per no anar més enllà d'una retallada del 10%, Nadal va admetre que el Govern espanyol no posa "les coses fàcils" i va repartir culpes per la falta d'entesa respecte als fons, que el PSC també reclama aquest any.

ERC i CCOO també van opinar, amb motiu de la trobada d'ahir entre Joan Ridao i el dirigent sindical Joan Carles Gallego. El secretari general d'ERC considera que Artur Mas no pot demanar "sacrificis" als ciutadans alhora que rebaixa l'impost de successions i adverteix que les retallades "indiscriminades" dificulten "molt" que el seu partit doni suport al pressupost del 2011. D'altra banda, Gallego va alertar que la política pressupostària de l'executiu català i les retallades socials afectaran la "qualitat" dels serveis, els llocs de treball i "poden desmuntar el model de cohesió social".