Miércoles, 6 de Abril de 2011

Hereu reclama al Govern onze equipaments acabats

Exigeix al nou executiu que compleixi els pactes acordats amb el Tripartit

JORDI MUMBRÚ ·06/04/2011 - 00:15h

JORDI MUMBRÚ - Façana d'una residència d'avis al Bon Pastor les obres de la qual es van acabar el novembre passat.

A Barcelona hi ha equipaments públics com ara residències d'avis, ambulatoris i centres educatius que ja estan acabats però que, tot i les fortes necessitats socials, encara no funcionen. L'alcalde, Jordi Hereu, va assegurar ahir que en total hi ha onze equipaments que es troben en aquesta situació i va demanar al Govern de la Generalitat que els obri d'una vegada.

És el segon cop que l'alcalde reclama al Govern l'obertura dels equipaments i tots dos han estat des que la Generalitat està en mans de CiU. Hereu va assegurar que no ho fa per raons partidistes quan falten dos mesos per a les eleccions municipals, sinó perquè la majoria d'aquests equipaments es van acabar de construir a la tardor, abans i després del canvi en l'executiu. "Hem esperat tres mesos", va dir Hereu.

La Generalitat només reconeix sis instal·lacions fetes pendents d'obrir

En la majoria dels casos, els solars per construir aquests equipaments els cedeix l'Ajuntament a la Generalitat i fins i tot fa les obres. La Generalitat és qui explota el recurs i, per tant, qui ha de pagar tots els sous i les despeses del funcionament.

Dels onze equipaments a què feia referència l'alcalde, la Generalitat en reconeix fins a sis. La resta, segons diuen, o bé ja funcionen o bé encara estan en obres. Entre els sis que ja estan acabats però encara no han obert les portes hi ha el centre de menors tutelats (CRAE) de Joan Torras, la residència per a persones amb discapacitats Esclat de la Marina del Prat Vermell, i els ambulatoris de Compte Borrell, Nord d'Horta, Ciutat Meridiana i el del carrer Montnegre, que encara té pendents d'obertura dues plantes de salut mental. Segons fonts de la Generalitat, tots aquests equipaments està previst que obrin entre el maig i el juliol.

Quatre mesos esperant la llum

Els llocs afectats són residències d'avis, ambulatoris i centres educatius

Un dels casos més polèmics és el de la residència de gent gran del carrer César Augusto Sandino, al barri del Bon Pastor. Les obres van acabar el novembre de l'any passat i l'aleshores president de la Generalitat, José Montilla, no la va poder inaugurar perquè ja havia començat la campanya electoral. Des de llavors, la versió oficial és que encara no s'ha obert perquè falta la connexió elèctrica que depèn d'Endesa. Fonts de l'empresa van explicar a Públic que fa una setmana que la residència ja té connexió i que ara "només falta la contractació". Aquest procés, segons la companyia, es pot fer ara amb qualsevol de les empreses del sector i es pot enllestir en qüestió de dies. Al barri del Bon Pastor esperen amb candeletes que s'obrin les portes ja que fins i tot s'han assignat les places. Hi ha 92 avis pendents de traslladar-se. També hi ha un centre de dia amb 28 places més.

Retrets en clau política

Tot i que l'alcalde va assegurar que també reclamaria els equipaments si fos el Tripartit qui estigués al Govern, és evident que la proximitat de les eleccions municipals han condicionat els seus retrets cap a l'executiu de CiU. Fonts del Departament de Benestar i Família van recordar ahir que els acords entre les dues administracions per fer aquests equipaments es van signar l'any 2005 i van criticar que no ha estat fins ara que l'alcalde Hereu ha denunciat la demora de la Generalitat. El candidat de CiU a l'alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, també va voler posar-hi cullerada i va dir que "només en tres mesos no es poden arreglar els retards i desgavells de set anys de Tripartit", però es va mostrar convençut que "Mas complirà amb Barcelona".

Durant la roda de premsa que va fer, l'alcalde va insistir que Barcelona tenia des de fa anys "un dèficit molt important d'equipaments socials" i va assegurar que la situació va millorar quan el Tripartit era al Govern. "S'ha fet un pas endavant molt important i no es pot tirar enrere", va dir. Segons va defensar, les transferències entre les dues administracions s'han multiplicat per sis en els últims anys. Tot fa pensar que Hereu usarà els retrets al nou Govern de CiU durant la campanya electoral.