Archivo de Público
Miércoles, 6 de Abril de 2011

Barcelona espera tornar a batre el rècord de turistes

El 2010 es van superar per primer cop els set milions

GLÒRIA AYUSO ·06/04/2011 - 00:14h

GLÒRIA AYUSO -

Barcelona va batre el rècord històric de turistes el 2010 i tot indica que ho tornarà a fer aquest any. La crisi va colpejar el sector el 2008 i el 2009, però després de dues temporades de davallada, l'any passat no només es va recuperar l'afluència a la ciutat, sinó que es va superar el màxim assolit fins aleshores, de l'any 2007, i per primera vegada es van superar els set milions de visitants i els 14 milions de pernoctacions.

La cosa no queda aquí. L'e­volució continua sent positiva: durant els mesos de gener i febrer els hotels de la ciutat van allotjar un 10% més d'estrangers que l'any passat, mentre que les pernoctacions van augmentar un 18%. Els responsables de Turisme de Barcelona, que van presentar les dades ahir, es mostren convençuts que es tornaran a superar les xifres el 2011.

Gaspart vol tancar un acord amb el Barça per captar turistes

Tot i assolir el rècord tant de visitants com de pernoctacions, l'ocupació hotelera, del 74,7%, va ser l'any passat inferior a la del 2007, quan es va registrar el 80%. El motiu és que Barcelona continua augmentant el nombre de places hoteleres, amb la construcció de nous establiments.

De fet, la ciutat va tenir un total de 24 milions de visitants. Però només set van dormir en hotels, mentre que cinc ho van fer en residències o cases d'amics i familiars, tal com va detallar el president de Turisme de Barcelona, Joan Gaspart. Els altres 12 milions van dormir "a la costa nord i sud".

L'acceptació dels visitants entre els barcelonins és també la més alta. Un 95,8% dels residents considera que "el turisme és més aviat beneficiós per a Barcelona", segons una enquesta de l'empresa Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública, mentre que més de la meitat el veu com la principal font d'ingressos de la ciutat.

Demana al Ministeri d'Indústria i Turisme el mateix tracte que amb Madrid

Els estrangers que més ens visiten són els francesos, que són també els que més diners deixen a la ciutat, amb una mitjana de 548 euros només en els pagaments amb targeta de crèdit, un 13% més que el 2009. Els segueixen els nord-americans, amb 271 euros, i en tercer lloc els italians, amb una despesa mitjana de targeta de crèdit de 258 euros.

Acord amb el Barça

Una de les preocupacions de Turisme de Barcelona és aconseguir més recursos. Gaspart va criticar que el Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç hagi tancat un acord econòmic amb Madrid i el seu equip de futbol per tal que promocioni el territori i captar turistes. "Exigim el mateix tracte per a Barcelona", va reclamar. Precisament, un dels projectes de Gaspart per aquest any és tancar un conveni amb el FC Barcelona per a la promoció turística de la ciutat. El responsable de Turisme de Barcelona, que va lamentar que l'executiu central hagi tancat l'aixeta del finançament de les cambres de comerç, també va reclamar que organismes com Aena, Port de Barcelona, Renfe i Adif participin econòmicament en les campanyes per captar visitants, ja que se'n beneficien. "Calen promocions perquè Barcelona lluita amb altres capitals i això vol dir diners".