Martes, 5 de Abril de 2011

Barcelona serà un referent mediambiental de la UE

L'Institut Forestal Europeu s'instal·larà al juny al recinte històric de Sant Pau

PÚBLIC ·05/04/2011 - 00:19h

PÚBLIC - La ministra Garmendia i el president Mas en l'acte de presentació de l'EFI ahir a Barcelona. efe

El recinte històric de l'Hospital de Sant Pau serà la seu de l'oficina de polítiques globals de l'Institut Forestal Europeu (EFI), destinada a la conservació i gestió sostenible dels boscos europeus. Es tracta del segon organisme de la UE que s'instal·la a l'antic recinte de l'hospital després que ho fes la Universitat de les Nacions Unides.

L'oficina de l'EFI se situarà al pavelló de Sant Leopold, ara en obres, a partir del mes de juny. Es calcula que el 2015 ja hi treballaran 78 professionals d'alta qualificació. A més, segons dades ofertes pel mateix organisme europeu, l'EFI generarà un impacte econòmic de 63,6 milions d'euros en els propers quatre anys.

El president de la Generalitat, Artur Mas; la ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, i l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, van encapçalar la presentació d'aquest projecte que consolida la ciutat de Barcelona com a líder europea en investigació mediambiental i polítiques de sostenibilitat.

La ministra Garmendia va explicar que l'elecció de Barcelona com a seu de l'EFI "no és casual, però tampoc no ha estat fàcil en la competició europea, i ha exigit un enorme esforç per part de moltes persones i institucions".

En aquest sentit, la ministra va destacar "l'impuls coordinat des del Govern entre els diferents departaments ministerials perquè aquesta candidatura la guanyés Espanya". Així, Barcelona s'ha imposat a les candidatures presentades per Brussel·les, Luxemburg, Ginebra i Hèlsinki. La ministra va explicar que l'oficina, dotada amb 45 milions d'euros per la Comissió Europea per als pròxims quatre anys, "es convertirà en un centre d'excel·lència en àmbits mediambientals, forestals i relacionats amb el canvi climàtic, tant globalment com a la Mediterrània".

Per la seva banda, Artur Mas va destacar que la instal·lació d'aquest organisme suposa un "pas crucial" i una mostra més que Catalunya s'està convertint en un important pol de referència en matèria científica. A més, va afegir que servirà per aconseguir més projecció internacional, crear riquesa i impulsar la seva "capitalitat".

El president també va subratllar que la candidatura de Barcelona s'ha imposat a "grans rivals difícils de batre", fet que demostra que Catalunya "convenç en determinats àmbits". Mas va expressar la relació "fructífera" entre el ministeri i el Govern, relació que "no es dóna entre els dos executius en altres àmbits".

L'alcalde de la ciutat, Jordi Hereu, va agrair a l'EFI "que aposti per Barcelona", i va donar als seus membres "la benvinguda a una ciutat que creu profundament en les qüestions de sostenibilitat i mediambientals a l'hora de construir un model de ciutat". A més, Hereu es va felicitar perquè aquest sigui el segon gran organisme internacional que tria Barcelona com a seu.

Assessorament europeu

L'EFI s'encarrega d'assessorar la Comissió Europea sobre qüestions forestals que tinguin una importància estratègica i facilita l'establiment d'acords bilaterals entre la UE i els països socis. A més, la institució europea lluita per disminuir l'impacte que genera la desforestació en l'augment d'emissions contaminants.

Quan s'instal·li a Sant Pau, l'EFI també es farà càrrec de programes científics destinats a la presa de decisions polítiques a escala europea i global en qüestions forestals, canvi climàtic i altres factors mediambientals.