Archivo de Público
Lunes, 4 de Abril de 2011

La Generalitat torna a aturar l'obertura de la Filmoteca per una obra pendent

Cultura critica que encara no s'ha pagat "ni un euro" de l'edifici i ara caldrà fer un esforç per encabir la despesa en el pressupost

JORDI SUBIRANA ·04/04/2011 - 01:21h

JORDI SUBIRANA - L'edifici de la Filmoteca està pendent de les obres de la connexió elèctrica per poder ser inaugurat. edu bayer

La nova i flamant Filmoteca que havia d'obrir al març al Raval, tal com havia anunciat a tort i a dret el Govern tripartit, s'ha tornat a posposar. L'equipament no es posarà en marxa fins a final d'any, tot i que l'edifici està quasi acabat. És l'enèsim endarreriment d'un projecte que s'hauria d'haver enllestit el 2007. Enmig d'una important retallada en totes les conselleries, ara el titular de Cultura, Ferran Mascarell, haurà de fer mans i mànigues per encabir en el pressupost dels anys vinents el pagament dels 12 milions que ha costat la Filmoteca, perquè de moment no s'ha pagat un sol euro.

Fonts de Cultura s'excusen ara que la Filmoteca no es podrà traslladar abans de vuit o deu mesos perquè, sorprenentment, el Tripartit no va tirar endavant la construcció de la connexió elèctrica des de l'equipament fins a la xarxa de ciutat, de la companyia Endesa. A punt d'acabar-se d'edificar la nova cinemateca, sembla que ningú va tenir en compte aquest detall o, simplement, se'n va descuidar.

L'equipament no obrirà fins a final d'any per falta de connexió elèctrica

Des d'Endesa, empresa que ha d'executar els treballs, expliquen que els tràmits administratius i els processos de legalització de la part elèctrica de l'obra han estat molt lents. De totes maneres, un portaveu de l'empresa va assegurar la setmana passada que la constructora obriria la rasa i tot seguit es podria fer la canalització del cablejat elèctric.

Cinc mesos per urbanitzar

A tot estirar, aquestes obres estaran acabades al final de la primavera. Superada aquesta part, diuen des de Cultura, caldrà fer les proves tècniques necessàries en l'equipament abans de posar-lo en marxa. I això, encara que costi d'entendre, comportarà alguns mesos més de feina. Vist com han anat les coses fins ara l'obra va sortir a concurs públic el 2004 i no va començar fins al 2007, si al final del 2011 es posa el cadenat al vell cinema Aquitània, on ara hi ha la Filmoteca, n'hi haurà per estar contents.

Les proves anteriors a la inauguració també duraran mesos

Una altra remodelació pendent és la urbanització dels voltants de la nova Filmoteca, concretament la plaça de Salvador Seguí i el carrer Espalter. Les obres costaran uns 930.000 euros i s'allargaran durant cinc mesos. Segons l'Ajuntament l'administració que ha de fer les reformes, la majoria dels treballs no es podran portar a terme fins que l'edifici no estigui acabat.

Un puzle incomplet

A Mascarell no li ha agradat gens trobar-se que encara no s'ha començat a pagar un equipament tan costós com la Filmoteca. Tot i que sovint les obres públiques s'inclouen en els pressupostos ordinaris, en aquest cas la Generalitat va decidir finançar la construcció de l'equipament a través de l'Institut Català de Finances el banc de la Generalitat i iniciar el pagament en finalitzar les obres, és a dir, a partir d'aquest any. El problema és que ara, en temps de crisi, Cultura haurà d'anar tornant el préstec i encabir-lo, juntament amb la despesa de l'espai, en un pressupost afectat per les retallades.

La reurbanització de la zona on estarà la Filmoteca també està pendent de fer

A l'altra banda de la plaça de Sant Jaume, l'alcalde Jordi Hereu va dir molt sorprès a Públic que desconeixia que faltés tant per posar en marxa la nova Filmoteca. "Fa quatre anys que estan d'obres", es va queixar. I va negar que el préstec ofert des del consistori, d'uns 10 milions, per a projectes culturals a Barcelona inclogui la Filmoteca. "És per a despeses corrents que puguin tenir consorcis com ara el Macba".

La construcció de la Filmoteca, a tocar de la plaça de Salvador Seguí, forma part d'un projecte per revitalitzar i fer una neteja de cara de l'Illa de Robador, molt afectada per la prostitució i les drogues. Tot i la posada en marxa de l'Hotel Barceló Raval i el trasllat a la zona de la seu d'UGT, el puzle continua incomplet sense la Filmoteca.