Archivo de Público
Martes, 29 de Marzo de 2011

Hereu fa pinya amb Zapatero per salvar Barcelona el 22-M

L'alcalde veu el president del Govern espanyol "absolutament compromès a treure Espanya de la crisi"

J. RAMÓN GONZÁLEZ CABEZAS ·29/03/2011 - 00:22h

J. RAMÓN GONZÁLEZ CABEZAS - L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, en un moment de la seva conversa amb el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. EFE

"He vist Jordi Hereu més enamorat que mai de Barcelona, ciutat que, a més de referent internacional com a ciutat moderna i oberta, té el millor equip de futbol del món". L'alcalde es va endur ahir de la seva visita llampec a la Moncloa aquesta perla, rubricada amb les sigles ZP. En la seva inesgotable campanya per a la reelecció, ungit pel seu inesperat triomf en les primàries, Hereu ha desafiat la impopularitat del primer mandatari espanyol i l'ha presentat com "un president absolutament compromès a treure Espanya de la crisi". Fins i tot com un "actiu" amb el qual espera comptar per defensar Barcelona, la plaça més valuosa de l'esquerra en l'escenari municipal de tot l'Estat.

En aquesta ocasió, a CiU li ha semblat una "frivolitat" el fet que Zapatero hagi elogiat el Barça en comentar la trobada a través de Twitter, segons el regidor Joaquim Forn, mà dreta del candidat Xavier Trias. "Només ha servit per parlar dels debats interns del PSOE i el PSC i dels problemes de lideratge personal dels dos", afegeix Forn, que arriba a comparar la "frivolitat" de Zapatero amb la desafortunada al·lusió del cantant David Bisbal a la revolta popular a Egipte. Un cop més, les xarxes socials injecten el seu lèxic particular en el debat públic, com ja es va veure amb escreix en l'aspre episodi entre els diputats López Tena i Duran i Lleida.

Hereu juga la carta com l'únic polític socialista que pot salvar els mobles

Alberto Fernández Díaz, líder del PP a l'Ajuntament, també va carregar contra Hereu coincidint amb l'obertura oficial del procés preelectoral, que culminarà en els comicis municipals del 22 de maig. "Escollir el dia que es convoquen les eleccions municipals per reunir-se demostra la projecció que ha tingut aquesta reunió, que ha estat en clau socialista i no per als interessos de Barcelona", va declarar el regidor popular, que no va desaprofitar l'ocasió de descriure Jordi Hereu com el "candidat de Zapatero a Barcelona".

Per si algú tenia algun dubte, ja estem en plena precampanya i Hereu es presenta definitivament com l'únic polític amb comandament en plaça capaç de salvar els mobles de la família socialista. La seva transfiguració com a candidat, després que se'l donés per políticament mort des de fa gairebé un any, ha elevat la seva hiperactivitat a un ritme frenètic. Un cop esgotades totes les inauguracions pendents, entre les quals destaca el rescat de l'emblemàtic i fantasmagòric edifici blau del Fòrum, Jordi Hereu va anar a Madrid amb el seu discurs i la seva carpeta d'idees i propostes, decidit a guanyar-se el títol de gota malaia amb el qual Felipe González va investir un dia el seu predecessor, Pasqual Maragall.

Jordi Hereu ha parlat una mica de tot a Madrid, sense oblidar la gran incògnita del moment: la successió. En línia amb les peticions dels patrons dels grans grups empresarials, encapçalats per Emilio Botín, president del Santander, l'alcalde de Barcelona ha plantejat la necessitat d'evitar el debat sobre la successió de Rodríguez Zapatero i centrar-se en els interessos dels ciutadans i en la "consolidació de la recuperació econòmica que ja es comença a entreveure". Segons el parer d'Hereu, el confús debat intern al voltant del president "no ajuda a l'estratègia de superació". A més de ser l'actual alcalde de la capital catalana, Hereu és membre destacat de l'executiva del PSC i secretari de política municipal, fet que dóna al cas una dimensió que va més enllà de l'estricta cita que van tenir.

CiU considera una "frivolitat" l'elogi de Zapatero al Barça a través de Twitter

Prioritats estratègiques

En el curs d'una reunió de gairebé dues hores a la Moncloa, Hereu va oferir Barcelona i la seva àrea metropolitana com a motor per contribuir a la reactivació de l'economia espanyola, a més de posar sobre la taula les principals prioritats de la capital catalana.

L'alcalde va demanar molt en especial l'impuls del corredor mediterrani i la connexió ferroviària del port. Hereu va qualificar el primer tema de fonamental no només per a la ciutat de Barcelona, sinó també per a Tarragona, València i Algesires, a més d'eix estratègic per fer més competitiva l'economia espanyola mitjançant l'agilitació de les exportacions a la resta d'Europa.

Pel que fa al port, que tindrà grans operadors internacionals, Hereu va demanar a Zapatero que impulsi la connexió ferroviària per fer front a l'increment "latent" de la demanda i va reclamar una actuació urgent, ja sigui amb finançament mixt (públic-privat) o públic. Pel que fa a l'aeroport, l'alcalde ha deixat clar que l'Ajuntament vol estar present en l'òrgan de gestió de la infraestructura. Els tres temes ja van ser recollits com a punts prioritaris en les conclusions de la recent cimera de Pedralbes sobre la reactivació econòmica.

"M'he trobat amb un president disposat a donar suport a Barcelona i a la resta de ciutats com a factors que ajuden a la recuperació, molt atent a les necessitats de l'àrea metropolitana, sensible a les peticions i absolutament compromès a treure Espanya de la crisi", va reiterar Hereu com a conclusió de la trobada amb el president Rodríguez Zapatero.

Rebel amb causa

Jordi Hereu es prodiga definitivament en tots els fronts. Coincidint amb la seva visita d'ahir a la Moncloa, l'alcalde candidat va llançar una doble crítica al PP i a CiU per pretendre convertir les municipals en un test a la mida de les seves estratègies a mitjà termini. En un article publicat al diari El País amb l'eloqüent títol Me rebelo, l'alcalde Hereu adverteix que el PP "tracta de convertir" les eleccions municipals en "el preludi de l'anhelada victòria a les generals del 2012", mentre CiU pretén "prorrogar una victòria electoral recent, amb la intenció de recuperar l'hegemonia enyorada".