Archivo de Público
Martes, 29 de Marzo de 2011

Detinguts els deu lladres violents més actius al centre de Barcelona

Els deu delinqüents havien estat interns en centres de menors anteriorment

BRAIS BENÍTEZ ·29/03/2011 - 00:19h

El lladre s'acosta per agafar confiança, estableix contacte físic i palpa les butxaques. - el mètode ronaldinho'

Una operació policial­ dels Mossos d'Esquadra ha permès detenir els deu lladres violents amb més antecedents a la ciutat de Barcelona. Entre tots sumen un total de 257 detencions per robatoris amb violència a la zona de Ciutat Vella i l'Eixample, principalment al barri del Raval, prop de la Rambla. Tots ells procedeixen del Magrib i anteriorment havien estat interns en centres de menors. Des que van sortir dels centre tutelats han acumulat antecedents per baralles, venda de drogues, lesions i robatoris amb violència.

Fins a un 75% de les víctimes eren turistes, els quals abordaven sobretot en horari nocturn a les zones d'oci del centre de Barcelona, en molts casos aprofitant l'estat d'embriaguesa de les víctimes. Cap dels delinqüents, amb edats compreses entre els 19 i els 24 anys, tenia domicili fix i que alternaven estades en cases de coneguts i pensions o llogaven habitacions per un període curt de temps.

La majoria de les víctimes eren turistes, als quals atracaven de nit

L'operació ha durat quatre mesos i ha permès detenir els delinqüents a través de la declaració de testimonis i seguiments individuals a cadascun d'ells. De fet, la majoria han estat agafats in fraganti. Dels deu detinguts, nou van ingressar en presó preventiva i alguns d'ells es troben actualment en llibertat provisional a l'espera de judici.

La investigació es va iniciar a principis del novembre passat, arran de la constatació per part dels agents d'un augment considerable dels robatoris amb violència i intimidació als carrers de la ciutat.El Grup d'Investigació de Mul­ti­reincidents de l'Àrea Territorial d'Investigació de la Regió Policial de Barcelona va sol·licitar als diversos cossos policials les dades de les persones amb més antecedents per aquest tipus de delicte per tal d'elaborar un "top 10e_SDRq tal com han anomenat els Mossos la llista dels deu lladres multireincidents per tal d'engegar un operatiu per detenir els més violents .

Actuació en solitari

Els objectius dels robatoris eren rellotges, carteres, cadenes i mòbils

L'activitat delictiva era la principal font d'ingressos dels detinguts. Els objectius dels robatoris eren rellotges, carteres, cadenes i telèfons mòbils. Malgrat que de vegades havien actuat conjuntament, en la majoria de casos executaven els robatoris en solitari. El factor en comú era la violència amb la qual actuaven, si bé els mètodes utilitzats diferien en els diversos casos.

En algunes ocasions, els lladres es guanyaven la confiança de les víctimes per posteriorment intimidar-les, colpejar-les fins i tot amb una pedra i prendre'ls les pertinences. També actuaven per mitjà de l'estrebada, escanyant les víctimes o amenaçant-les amb una arma blanca. El cas més insòlit és el de Mohamed Said H., de 20 anys, que duia a terme els robatoris en les zones d'oci simulant que repartia publicitat dels locals nocturns per abordar els turistes. A més, un dels joves detinguts utilitzava el mètode conegut en l'argot policial com a Ronaldinho, que consisteix en atraure les víctimes amb una petita pilota per distreure'ls i pispar-los la cartera.

L'inspector Ramon Grasa, cap de l'Àrea Territorial d'Investigació de la Regió Policial de Barcelona, va assegurar ahir que concentrar-se en aquests deu delinqüents ha suposat un "sobreesforç" per als cossos policials, i va afegir que "intentem treure d'escena les persones més violentes".

Segons va explicar l'inspector Ramon Grasa, les dades recollides pels Mossos d'Esquadra l'any 2010 indiquen que, mentre que els furts sense violència es van reduir un 8% a Barcelona respecte de l'any anterior, els robatoris violents es van incrementar en un 2% .