Archivo de Público
Jueves, 24 de Marzo de 2011

Cau un empresari que traficava amb coure robat

Adquiria el metall a una banda que robava camions

BRAIS BENÍTEZ ·24/03/2011 - 00:34h

BRAIS BENÍTEZ - Un agent davant una pila de material robat. acn

El principal recaptador de coure del país, un empresari de Sant Cugat del Vallès propietari de cinc deixalleries, ha estat detingut en el marc d'una operació contra una banda dedicada al robatori de camions. La desarticulació de la xarxa per part dels Mossos d'Esquadra, que ha acabat amb 35 detinguts, ha deixat al descobert que l'empresari J. C. G., líder en el sector del metall a Catalunya, s'encarregava de comprar el coure dels remolcs sostrets pels delinqüents. Segons fonts policials, l'empresari hauria adquirit més de cent tones de coure valorades en prop de 800.000 euros.

Segons va explicar ahir l'inspector dels Mossos Toni Mariscal, J. C. G. comprava el metall als lladres a 600 euros la tona i el venia posteriorment a 8.000 euros. Després d'adquirir el metall, n'eliminava el rastre per donar-li aparença de legalitat a través de les seves deixalleries, cosa que li permetia tornar-lo a introduir al circuit legal, en la majoria de les ocasions amb exportacions marítimes a la Xina o a altres països europeus.

El propietari de cinc deixalleries era un dels líders del sector del metall

La investigació, dirigida pel jutjat d'instrucció número 3 del Vendrell (Baix Penedès), es va iniciar al novembre passat després de detectar-se un augment de les denúncies relacionades amb el robatori de camions i remolcs carregats.

Les indagacions fetes pels Mossos han determinat que, un cop planificat el robatori, els membres de la xarxa es desplaçaven fins a la zona escollida, normalment polígons industrials de diferents localitats de Catalunya, tot i que també d'altres punts d'Espanya, per escollir els camions carregats amb mercaderies que tenien interès per a l'organització. Després de cometre el robatori, la banda disposava de naus i estacionaments privats de camions per descarregar el material.

Mariscal va assegurar que la xarxa està acusada d'haver perpetrat una trentena de robatoris en els últims sis mesos, i que el material robat el poc que s'ha pogut valorar per ara supera el milió i mig d'euros.

El desmantellament de la xarxa delictiva ha acabat amb 35 persones detingudes

Fins ara, els agents han pogut recuperar 24 tones de coure valorades en 200.000 euros, més de 200 electrodomèstics, 22 tones d'acer, 950 bateries de vehicles, 18 remolcs sostrets i un tractor, entre altres objectes.

La xarxa tenia cinc líders

Entre els 35 detinguts en l'operació Magnum hi ha els cinc líders de la banda, a més de l'empresari vallesà i un altre recaptador de metall, un empresari valencià que també ha ingressat a la presó. Precisament aquests cinc líders del grup, que gaudien d'un alt nivell de vida, havien convertit el robatori en la seva font d'ingressos, ja que pel que sembla es dedicaven a aquesta pràctica delictiva des de feia almenys vuit anys. El jutge els ha atribuït el delicte d'associació il·lícita, però no a l'empresari vallesà, que ha quedat en llibertat amb càrrecs.

D'altra banda, el Mossos van detenir ahir dos homes d'origen romanès quan presumptament s'intentaven endur cable de coure d'un aerogenerador del parc eòlic de Tarrés (Garrigues).