Archivo de Público
Jueves, 24 de Marzo de 2011

Mas busca la complicitat del PSC per a la reactivació

J. RAMÓN GONZÁLEZ CABEZAS ·24/03/2011 - 00:33h

J. RAMÓN GONZÁLEZ CABEZAS - El diputat Joaquim Nadal conversa amb el president Artur Mas en una sessió parlamentària recent. m. á. torres

CiU i el PSC han rebaixat provisionalment el to de la confrontació política amb la vista posada en la cimera que demà obrirà el debat sobre les propostes del Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (CAREC). El president Artur Mas i el líder de l'oposició parlamentària, Joaquim Nadal, van escenificar ahir al Parlament l'interès de les dues parts d'obtenir resultats concrets en una iniciativa clau que implica totes les forces polítiques i socials.

Malgrat el desacord avançat pel PSC i l'esquerra en general sobre algun dels punts més sensibles del document, com ara la idea del contracte únic, Nadal va renunciar ahir expressament a interpel·lar el president després que altres grups de l'oposició, des de Ciutadans fins a ERC i ICV, instessin Artur Mas a donar explicacions sobre el cas Palau i la imputació de l'extresorer de CDC, Daniel Osàcar.

Joaquim Nadal evita interpel·lar el president i es declara obert a acords

Nadal va expressar la disposició del seu grup a poder arribar a "mesures concretes" orientades a la generació de riquesa i d'ocupació, tot i que també va advertir que la trobada "probablement no serà suficient i caldrà anar molt més lluny". Mas no només es va mostrar predisposat a una "continuïtat de futur" si s'arriba a un consens, sinó que va aplanar el camí amb l'insòlit reconeixement del desplegament de l'acord estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l'ocupació i la competitivitat de l'economia catalana impulsat per l'anterior Govern, presidit per José Montilla. Aprovat el 2005 amb la participació de sindicats i empresaris, l'acord contenia 86 mesures, amb un pressupost de 3.000 milions d'euros fins al final de la legislatura.

"De tothom s'ha d'aprofitar allò que ha fet millor i allò que és bo, i de l'acord estratègic algunes coses estan ben orientades", va declarar ahir Artur Mas al Parlament, reiterant que no ha arribat al Govern de la Generalitat per "arrasar" tot el llegat del Tripartit. "Jo sóc el primer interessat que arribem a acords concrets", va afirmar el president, que fins i tot va sortir en defensa del pacte davant les al·lusions crítiques fetes prèviament per la líder del PP, Alícia Sánchez-Camacho.

"Volem escoltar a tots i no tenim cap afany especial de protagonisme i d'atribuir-nos medalles", va afirmar Mas, que va subratllar el caràcter inèdit de l'informe preparat pel consell dels quinze savis i també l'abast de la convocatòria. "A tots ens interessa que aquesta experiència surti bé i que puguem sortir del pou en què ens trobem", va concloure Mas.

El cas Palau' i el Govern

Tot i aquest clima, la sessió de control al Govern va revifar de nou el cas Palau. A preguntes d'Albert Ribera (Ciutadans) i Joan Puigcercós (ERC), el president va negar reiteradament haver ordenat als serveis jurídics de la Generalitat, poc després d'arribar al Govern, que retiressin la petició d'imputació de l'extresorer de CDC Daniel Osàcar, i va insistir en la seva voluntat que el procés permeti arribar "fins al final". "No hi ha cap voluntat de tapar res i el primer interessat que es conegui la veritat sóc jo", va afirmar Mas, assegurant que la decisió va ser d'"ordre tècnic i jurídic".

Puigcercós va acceptar formalment l'explicació del president, però va exigir que "aclareixi a qui li va donar l'ordre de retirar la imputació per part dels serveis jurídics". El líder d'ERC va afirmar que "la primera voluntat" del Govern era "no separar la causa i després va rectificar", i va insistir que no voldria veure el president "havent d'anar a declarar al jutjat o a una comissió". Per la seva banda, el líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, va acusar el president de "xiular" al voltant del cas Palau. "I seguirà xiulant fins al final, quan es determini quina ha estat la seva responsabilitat", va afegir .

El PSC va demanar la compareixença de la directora del gabinet jurídic de la Generalitat, Margarida Gil, per explicar el canvi de criteri d'aquest organisme. "Ens ha sorprès que el president hagi derivat cap a la directora del gabinet jurídic tota la responsabilitat", va dir la diputada Laia Bonet.