Archivo de Público
Miércoles, 23 de Marzo de 2011

Els sindicats sortiran al carrer contra les retallades

Reclamen que la cimera anticrisi serveixi per acordar mesures concretes

G. AYUSO ·23/03/2011 - 00:03h

G. AYUSO - Manifestació d'UGT i CCOO del 18 de desembre passat a Barcelona contra les retallades. josé colón

CCOO i UGT uniran esforços per mobilitzar la societat civil en una gran manifestació contra les retallades del Govern que convocaran per a la primera quinzena de maig. Les centrals volen animar els ciutadans que surtin al carrer per defensar l'Estat del benestar, perquè consideren que les reformes que s'estan portant a terme "no són conjunturals, sinó estructurals" i, "lluny de reactivar l'economia, suposen un retrocés en la cohesió social".

La mobilització encara no té data, però serà posterior a la jornada de l'1 de maig i prèvia a les eleccions municipals del dia 22. Els sindicats van explicar que, tot i que l'objectiu serà "arribar a tot el territori", intensificaran els actes de crida a la mobilització al voltant del cinturó metropolità, on precisament es concentra el gros del vot d'esquerres.

CCOO i UGT mobilitzaran els ciutadans del cinturó metropolità

"Em preocupa la manca de debat al país davant unes retallades tan importants", va explicar el secretari general d'UGT, Josep Maria Àlvarez.

"Hi ha el risc que aquests serveis no els puguem tornar a recuperar", va afegir el secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, que va destacar que "la del maig serà una gran mobilització ciutadana a favor dels serveis públics i socials".

Els sindicats tenen el suport d'organitzacions com ara la Unió de Consumidors de Catalunya, la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya, l'Observatori DESC (Observatori Sobre Drets Socials), el Moviment Laic i Progressista, i Ecologistes en Acció, amb les quals també integren la Plataforma per una Fiscalitat Justa, contrària a la supressió d'impostos.

Crítiques generals al Govern per la poca preparació de la cimera anticrisi

D'altra banda, tant UGT com CCOO van lamentar que, quan falten pocs dies per a la cimera anticrisi de divendres al Palau de Pedralbes, el Govern no els hagi facilitat cap document de treball ni els hagi anunciat ni tan sols qui hi assistirà. Els líders sindicals catalans van reclamar que, més enllà de fer una fotografia, la reunió serveixi per definir mesures concretes per fer front a la crisi.

Alhora, van lamentar que el Govern, en els seus tres primers mesos al capdavant de la Generalitat, no s'hagi dirigit en cap moment als sindicats per concertar les polítiques. Les centrals van recordar que l'Acord Estratègic, espai creat per concertar amb la participació del Govern i tots els agents socials i econòmics les polítiques en matèria econòmica es manté vigent i, en canvi, el Govern de CiU no ha convocat cap reunió de seguiment.

Els socialistes catalans, igual que la resta de grups parlamentaris de l'oposició, també es van queixar que ahir al matí el Govern encara no els havia enviat la documentació per preparar la cimera, i van considerar que arribava "molt tard".

Més tard, l'executiu va enviar un informe a tots els partits polítics i agents econòmics i socials que participaran en la cimera de divendres que revela que el Tripartit va començar a donar compliment al 93,4% de l'Acord Estratègic. De les 470 mesures, 439 ja s'han iniciat, es troben en execució o ja s'han executat. El portaveu de l'executiu català, Francesc Homs, va reconèixer que el balanç de l'Acord Estratègic en bona part es pot considerar "positiu". Homs va confirmar contactes amb el PSC per preparar la cimera i pactar mesures anticrisi. En la trobada també s'analitzarà un altre document amb propostes del Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (CAREC), presidit per Salvador Alemany.