Archivo de Público
Miércoles, 23 de Marzo de 2011

L'alcaldessa de Salt se sentvíctima d'un «linxament»

La protesta per la mort d'un jove acaba amb greus amenaces a Iolanda Pineda

ELISABET ESCRICHE ·23/03/2011 - 00:02h

Els nous aldarulls, amenaces i insults que es van produir dilluns al vespre a Salt durant una concentració per demanar justícia per la mort d'un veí de la ciutat, Òscar Cruz, la setmana passada per un fort cop al cap, han acabat amb la paciència de l'alcaldessa, Iolanda Pineda. Durant l'acte de concentració, Pineda va ser titllada d'assassina i després un grup de joves van anar a casa seva per amenaçar-la tant a ella com la seva família.

En un contundent comunicat, l'alcaldessa va rebutjar ahir el nou episodi de desordres, però sobretot va deixar clar que ella es dedica a treballar per la seva ciutat. L'alcaldessa va reiterar que la policia perseguirà els responsables dels desordres i va denunciar que, des que va prendre possessió, Salt ha estat víctima d'una "campanya orquestrada" perquè aparegui com una ciutat en la qual no es pot viure. "S'ha creat un estat de linxament radical i desorbitat cap a mi i cap a l'Ajuntament", va dir. "És un procés en el qual han participat moltes persones, algunes d'elles amb presència pública", va afegir. Pineda va insistir que té la consciència tranquil·la perquè sempre ha actuat amb "honradesa, dignitat, treball i esforç".

La concentració de dilluns va començar pacíficament davant de l'Ajuntament, on diversos manifestants van posar espelmes en record del jove de 22 anys, però l'acte va pujar de to quan un grup va increpar l'alcaldessa. El desplegament policial va impedir que els manifestants entressin a la sala de plens, on els representants municipals feien un minut de silenci. Va ser llavors quan uns quants joves van anar cap al passeig dels Països Catalans, on van tallar el trànsit i van encarar-se a la policia. Posteriorment van intentar entrar a les dependències de la policia local, però els Mossos ho van impedir.

"Ningú té dret a amenaçar-me ni a mi ni la meva família ni la policia". Pineda va admetre estar preocupada, però va afirmar que no recularà davant d'aquestes actituds que tenen la finalitat d'insultar-la. "No em rendiré ni faré cap pas enrere. Cap ni un. Ben al contrari. Davant de les pressions d'uns quants, que han arribat molt lluny i que han portat la política a un lloc on mai no hauria d'estar, continuaré defensant unes idees i un projecte de progrés a favor de Salt".

"Farem justícia"

L'alcaldessa va dir que farà tot el possible per aclarir la mort d'Òscar Cruz

En l'escrit l'alcaldessa també va deixar clar que l'Ajuntament farà tot el possible perquè es faci justícia pel cas d'Òscar Cruz, que va aparèixer mort al pis on vivia l'endemà de negar-se a rebre atenció mèdica per un fort cop al cap. "Ens personarem com a acusació als jutjats, en suport dels familiars i amics per tal de saber què ha passat i que es faci justícia", va assegurar. Alhora es va comprometre a posar tots els mitjans per evitar que un fet similar es torni a repetir. Pineda va mantenir que la majoria de les 500 persones que van participar en la concentració 300 segons la policia local ho van fer en record de la víctima i que van ser només uns quants, alguns dels quals no viuen a Salt, els responsables dels aldarulls i d'impedir que cap representant municipal sortís a acompanyar els amics i els familiars d'Òscar Cruz.