Archivo de Público
Miércoles, 23 de Marzo de 2011

Crisi en sessió contínua

Barcelona perd el 21% de cinemes en vuit anys i confia ara en projectes com el de les Arenes

JORDI SUBIRANA ·23/03/2011 - 00:01h

JORDI SUBIRANA - Façana del cinema Rex, a la Gran Via de Barcelona, un dels últims que han tancat a Catalunya. josé colón

Ara fa cosa d'un parell de mesos, els Mossos d'Esquadra van desallotjar l'antic Palacio del Cinema, a Via Laietana, poques hores després que fos okupat per 400 persones. La sala porta al voltant d'una dècada tancada esperant convertir-se en els multicinemes Laietana. El cas del Palacio del Cinema no és únic a Catalunya. Moltes sales històriques acaben abaixant les persianes després d'una llarga temporada agonitzant. En els darrers anys, entre el 2002 i el 2009, han desaparegut a Catalunya un 21% dels cinemes, una xifra que s'enfila a la província de Barcelona fins al 30%. Però demà passat la capital catalana recuperarà part de les sales perdudes gràcies a la inauguració de 12 sales de cinema al complex comercial de la plaça de toros de les Arenes.

Les raons del tancament de sales cal buscar-les en la crisi d'espectadors Catalunya en va perdre 1,6 milions l'any passat, la digitalització i l'augment dels multicinemes. Segons el Gremi de Cinemes de Catalunya, el país té 166 sales, 43 menys que el 2002, mentre que, a la província de Barcelona, el percentatge de tancaments ha estat més alt i s'ha passat, entre el 2002 i el 2010, de 116 cinemes a 89. Un dels cinemes més coneguts que ha abaixat la persiana darrerament ha estat el Rex, situat a la Gran Via.

"Les sales de tota la vida, les que tenen una o dues pantalles, van desapareixent a poc a poc i creix el nombre de multicinemes", explica la gerent del gremi, Pilar Sierra. Aquest model va començar a aparèixer als anys noranta i s'ha anat imposant sobretot als centres comercials i entorn dels complexos d'oci. En certa manera, l'aparició de les multisales ha permès maquillar els tancaments de cinemes, ja que el nombre de pantalles ha crescut. Ara, Catalunya en té 761, per les 754 que hi havia el 2002.

Bon impacte del 3D

Una oferta cinematogràfica més gran en un mateix recinte "ha permès als exhibidors diversificar els riscos", diu Sierra. Els exhibidors creuen que estan en el camí encertat i segueixen apostant per aquests complexos. A més de les multisales de les Arenes, que obren divendres, recentment s'han posat en marxa 18 pantalles al complex Splau, a tocar del camp del RCD Espanyol, a Cornellà. Però ni així està assegurat l'èxit. L'any passat, l'empresa Lauren Films es va declarar insolvent i va tancar els cinemes Lauren Sant Andreu, amb deu pantalles.

El sector travessa també per anys difícils a causa de la pirateria, tant per les descàrregues d'internet com per la venda ambulant. A més, el balanç d'espectadors del 2010 no ha estat bo. La crisi ha colpejat de ple els cinemes catalans. Segons el balanç provisional fet pel Gremi de Cinemes de Catalunya, les sales van rebre 20.947.005 d'espectadors, 1,6 milions menys que el 2009.

Els més afectats han estat els empresaris que encara no han instal·lat pantalles 3D. La pel·lícula Avatar va disparar l'interès per aquest sistema, tot i que les entrades poden arribar a ser un 40% més cares que les tradicionals. Aquest fet ha permès que la xifra recaptada al llarg de l'any passat a Catalunya hagi estat la mateixa que el 2009, uns 147 milions.

El futur de l'exhibició a Catalunya no és gaire optimista. El sector espera amb recel l'aplicació, al llarg de la recent estrenada legislatura, de la Llei del Cinema, que obligarà a doblar o a subtitular la meitat de les pel·lícules en català. Segons els exhibidors, això pot provocar que les principals majors redueixin considerablement el nombre de produccions que estrenaran a Catalunya i moltes sales hauran de tancar.

L'opció digital

Un altre canvi que estan afrontant les sales de cinema és el pas a la digitalització; és a dir, la substitució del projector de 35 mil·límetres per un de digital. La digitalització suposarà un important estalvi de costos, en logística i producció, per al propietari de la pel·lícula. "Però farà necessària una inversió d'uns 100.000 euros per cada pantalla per part dels exhibidors", concreta la gerent del gremi de cinemes. La inversió arribarà fins als 180.000 euros en el sistema 3D.

"És una despesa que ha de fer l'exhibidor sense ajudes. És un moment d'una gran inseguretat jurídica per la nova llei i no sabem si hi haurà accés a préstecs, molt necessaris per portar a terme la digitalització", afegeix Sierra. Actualment, a Catalunya el 23% de les pantalles són digitals, moltes per la consolidació del sistema 3D. Però arribarà un dia que es deixarà de distribuir cintes en 35 mil·límetres i caldrà veure si tothom disposarà de diners per adaptar-se o haurà de tancar.