Archivo de Público
Jueves, 17 de Marzo de 2011

Ortega s'excusa per un «error de transcripció»

 

 

J. RAMÓN GONZÁLEZ CABEZAS ·17/03/2011 - 00:56h

J. RAMÓN GONZÁLEZ CABEZAS - La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, fotografiada ahir al Parlament de Catalunya. ACN

L'oposició va exigir ahir a la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, que aclareixi qui és el responsable que el seu currículum li atribuís la llicenciatura en Psicologia, després que la número dos del Govern qualifiqués el cas com un "error de transcripció". Ortega va aprofitar la seva compareixença ordinària en comissió per reiterar les excuses en seu parlamentària, flanquejada ostensiblement pel secretari i portaveu, Francesc Homs.

Ortega va demanar "altura política" als diputats per centrar-se en els "assumptes que reclamen els ciutadans", però va obrir la sessió amb el seu escrit de descàrrec. La vicepresidenta va lamentar el que va descriure com "un error de transcripció" i va precisar que la seva llicenciatura "està pendent d'una assignatura i mitja". "No voldria que veiessin cap voluntat manifesta d'ofendre ningú ni obtenir cap benefici per això", va dir en la comissió d'Afers Institucionals.

"No acostumo a dir mentides ni presumir del que no em correspon", va afegir la titular de Governació i Relacions institucionals, que va apel·lar de nou a la seva trajectòria professional i política. La vicepresidenta no va donar cap referència sobre les circums­tàncies i la responsabilitat material de l'"error de transcripció", que figurava en tots els seus currículums almenys des de l'any 2006, segons va apuntar l'oposició.

Particularment dur va ser el portaveu de Solidaritat, l'advocat Alfons López Tena, que va fer servir paraules gruixudes fins al punt de ser interpel·lat per la presidenta de la comissió, l'exconsellera socialista Marina Geli. El diputat independentista va comparar els fets amb la pràctica "típica dels presumptes delinqüents d'esborrar proves", en al·lusió a la correcció del currículum un cop divulgat el cas per un diari digital. López Tena va exhortar Ortega a dimitir i no "convertir el país en una república bananera", i va esmentar com a exemples el portaveu del departament d'Estat dels EUA i el ministre alemany de Defensa.

"No contamini amb la seva indecència les persones decents del seu Govern", va arribar a dir el diputat de SI, que es va reafirmar quan Marina Geli el va instar a rectificar. "L'únic que no vull que sigui aquest país és una república bananera amb espectacles constants de males maneres, disputes, desqualificacions i insults", va dir Ortega en la seva única rèplica.

L'esquerra, prudent

El PSC es va mostrar indulgent i fins i tot va reconèixer la "llarga trajectòria innegable" de Joana Ortega, a la qual va reclamar, però, que expliqués "com es va produir i qui va avalar el currículum", segons la diputada Laia Bonet. Carles Bosch (ICV) va censurar l'"obsessió per la meritocràcia" i va demanar humilitat: "Vostès no són un govern dels millors, sinó un govern com tots, amb coses bones i dolentes", va dir. El mateix to va utilitzar Anna Simó (ERC): "Les capacitats no depenen d'una o dues assignatures, sinó de la credibilitat i confiança", va afirmar.

El diputat popular Enric Millo també va reclamar més aclariments, però va convidar Ortega a "assumir la seva responsabilitat política". "S'espera del Govern que sigui honest i no falsifiquin documents públics ni faltin a la veritat", va dir.