Archivo de Público
Lunes, 7 de Febrero de 2011

L'Eixample reobre la plaça de la Sagrada Família

JORDI MUMBRÚ ·07/02/2011 - 06:02h

JORDI MUMBRÚ -

El barri de la Sagrada Família ja té parc. Després de molts anys d'obres i algunes polèmiques d'última hora, l'alcalde de la ciutat, Jordi Hereu, va poder inaugurar ahir la plaça de la Sagrada Família, que, amb els 11.608 metres quadrats que ocupa, s'ha convertit en el segon parc més gran de tot l'Eixample, després del de Joan Miró. Aquest districte és el més extens i poblat de tota la ciutat però també és el menys verd, ja que ha cedit molt espai a les exigències dels cotxes.

Les principals diferències entre aquesta plaça i les que ja hi ha a la resta de la ciutat són l'extensa vegetació (que trenca la tendència de les places d'asfalt) i les tanques, que són per tot el parc. De fet, fins i tot les plantes estan tancades, com també els espais destinats als jocs infantils o a l'esbarjo dels gossos. L'alcalde Hereu, que ahir anava acompanyat de la tinent d'alcalde de Medi Ambient, Imma Mayol, i del regidor de l'Eixample, Ramon Nicolau, va fer una volta per la plaça durant una petita festa d'inauguració que va organitzar l'ajuntament. També hi eren Maite Fandos (CiU) i Alberto Fernández Díaz (PP). Durant el passeig, en un preciós matí de sol, els ciutadans felicitaven l'alcalde, que no parava de donar la mà i fer petons. "Ha quedat tot molt net", li deia una senyora, mentre un noi obligava la seva filla a saludar Hereu tot dient-li en veu baixa: "Que aquest senyor és l'alcalde!".

El nou parc trenca la tendència de canviar la sorra de les places per asfalt

Després del passeig, Hereu, Mayol i Nicolau van substituir un grup de música que havia estat tocant tot el matí i van pujar a l'escenari instal·lat a la plaça per dirigir-se als ciutadans.

Sacrifici de barri per la ciutat

L'alcalde no es va amagar i va reconèixer que els veïns d'aquesta part de Barcelona han hagut de patir durant mesos les obres de l'AVE i que tenen molts inconvenients, en forma de turistes i de fidels, pel fet de viure molt a prop de la Sagrada Família, "una de les meravelles de la ciutat". Per aquest motiu, l'alcalde va voler agrair "l'esforç" que fan els veïns de la Sagrada Família pel benefici de tota la ciutat i va insistir que el parc s'ha posat "en clau de veïns". Hereu fins i tot va dir que les tanques són per evitar que els turistes "envaeixin" el nou espai. La tinent d'alcalde Mayol va recordar que l'ajuntament està fent "un lífting profund" a bona part dels 72 parcs existents i va demanar als veïns "ajuda per mantenir-lo".

Hereu agraeix als veïns l'esforç que fan per conviure amb els turistes

El que ahir no hi havia per enlloc a tota la plaça era el monument en record dels gais represaliats. La voluntat de la regidoria de Drets Civils era instal·lar el monument en aquesta plaça, sobretot perquè estava en obres i això en reduïa el cost. Tot i així, l'ajuntament va acabar fent marxa enrere per evitar una possible polèmica amb l'Església i determinats sectors de la ciutat que ho van entendre com una provocació. El destí final del monument encara no se sap.