Archivo de Público
Lunes, 31 de Enero de 2011

Montilla avisa que amb CiU les finances estarien pitjor

Rèplica a Artur Mas per la tresoreria de la Generalitat

PÚBLIC ·31/01/2011 - 05:55h

PÚBLIC -

José Montilla ha mantingut fins ara un perfil discret com a expresident. Un mes després de pujar al cotxe oficial amb què va marxar del Palau de la Generalitat, gairebé no havia fet declaracions sobre el nou Govern. Ahir, no obstant això, va trencar el seu silenci habitual. Volia respondre a les crítiques del seu successor, Artur Mas, sobre l'estat de les finances autonòmiques deixades pel Tripartit, de les quals ha arribat a parlar de "disbauxa". Breu com acostuma a ser però directe a la vegada, Montilla va vaticinar com a resposta que la situació seria "molt pitjor" si hagués estat CiU el partit de govern en els últims dos anys, en què la crisi ha castigat les finances públiques amb la mateixa duresa que les familiars.

"Avui tindríem menys diners, menys ingressos i més despesa consolidada". El primer secretari del PSC, que va anar a Saragossa per participar en la convenció autonòmica del PSOE, tenia clars els arguments i va aconsellar, fins i tot, consultar el diari de sessions del Parlament de Catalunya per saber què deia CiU quan liderava l'oposició.

Montilla considera que el sistema de finançament no hauria estat tan bo sent CiU l'interlocutor del Govern central, alhora que creu que si s'haguessin aplicat les demandes nacionalistes, el terra de recaptació hauria caigut força per la permanent petició liberal de retallades impositives i, en canvi, la despesa s'hauria disparat. L'expresident de la Generalitat va dir que CiU demanava "gastar més" quan era a l'oposició, tot i el discurs emprat ara per l'executiu, centrat a retallar el dèficit a l'1,2%, l'objectiu marcat pel Consell de Política Fiscal i Financera, i, per tant, obsessionat a retallar la partida de despesa.

En les circumstàncies actuals, Montilla veu un greu afegit en les crítiques de CiU de criticar l'herència del Govern multicolor d'esquerres. Potser pitjor que la crítica a la seva gestió. I és que aquest tipus de desqualificacions compliquen la col·laboració entre convergents i socialistes en el treball conjunt per buscar mesures que aportin llum a la sortida a la crisi.

Montilla també es va referir ahir breument al congrés del partit que se celebrarà la tardor vinent. El primer secretari del PSC considera que alguns dirigents socialistes actuals, com ell mateix, "hauran de fer un pas enrere, altres un pas endavant i altres un pas al costat", per fer lloc als nous que arribin a la cúpula del partit. Va apuntar, en tot cas, que a la formació socialista "no sobra ningú".