Archivo de Público
Lunes, 31 de Enero de 2011

Una setmana de thriller

La sisena edició de la Trobada de Novel·la Negra de Barcelona comença avui amb un segrest, històries d'espies, assassins i crims conjugals

LÍDIA PENELO ·31/01/2011 - 05:55h

Just fa 50 anys que Dashiell Hammett, pare d'El falcó maltès, va morir a Nova York. Passa el temps, però el seu Sam Spade continua inquietant centenars de lectors d'arreu del món. Els investigadors, els criminals i les víctimes de les novel·les negres estan per sobre de les modes i els booms literaris. Barcelona ja fa temps que ho sap, i per això dedica una setmana a l'any als misteris i als crims. La sisena edició de la Trobada de Novel·la Negra arrenca avui, i un dels protagonistes d'aquesta sisena edició és l'escriptor Andreu Martín (Barcelona, 1949), que aquest dijous rebrà el sisè premi Pepe Carvalho, un guardó que vol mantenir viu el record de Manuel Vázquez Montalbán i reconèixer la trajectòria del premiat.

"És un premi molt especial per mi perquè li he d'agrair moltes coses a en Manolo. Em vaig posar a escriure una novel·la perquè ell va publicar Tatuaje, i per mi va ser un incentiu per escriure una història ambientada en aquesta ciutat. Em va ajudar a publicar els primers títols i a fer campanya de la meva primera novel·la", explica un escriptor que durant deu anys es va guanyar la vida escrivint guions de còmics, i que va estudiar psicologia perquè no s'havia imaginat que es podia guanyar la vida amb els llibres.

Andreu Martín rebrà el premi Pepe Carvalho aquest dijous

Fidel des dels seus inicis a les trames policíaques, Martín admira la capacitat de Paco Camarassa, comissari de la trobada, per oferir continguts interessants i sumar la col·laboració d'editorials i institucions. "D'aquest any m'interessen coses que desconec, com la trobada amb els nous autors de la novel·la negra al País Basc. Això d'aprendre les claus de la confecció d'un retrat robot també m'atrau i, naturalment, la conversa entre Baltasar Garzón i el fiscal José María Mena", explica el coautor de No demanis llobarro fora de temporada, un llibre que en 12 anys de vida ha venut més de dos milions d'exemplars.

Andreu Martín diu que aquesta setmana "se sent molt mimat", i és que, a banda de rebre el Pepe Carvalho, algú el segrestarà. La seva desaparició serà un dels misteris d'aquesta BCNegra. "Durant tota la setmana funcionarà el joc de pistes a través dels codis QR, una mena de codis de barres que si els fotografies amb un telèfon amb connexió a internet, reps informació i més pistes. Hi ha 11 QR distribuïts pel Raval per intentar trobar-me", explica sorneguer abans d'esfumar-se fins al dia de la recollida del guardó.

Joaquim Carbó (Barce­lona, 1932) també és un dels autors presents a la trobada. La biblioteca Jaume Fuster a través de l'exposició Carbó negre, proposa un recorregut per l'obra d'aquest escriptor a través de les peripècies del seu detectiu barceloní, Felip Marlot.

Les noves veus de la novel·la negra a Euskadi participen en el BCNegra

Britànics i alemanys

En aquesta edició la presència d'autors escandinaus minva en favor de les veus alemanyes. Per conèixer la novel·la negra que es fa a Alemanya, un autor de renom com és Zoran Drvenkar, autor de Sorry (Seix Barral), participarà en una taula rodona anomenada Kriminalroman. També hi haurà una trobada amb tres nous narradors britànics: R. J. Ellory, David Peace i Craig Russell.

A banda del punt d'intercanvi de llibres, dels actes destinats a apropar les històries de misteris als més petits i de les diverses exposicions i tallers que s'han organitzat, aquest any, per primer cop, el món de la gastronomia s'acosta al BCNegra. Sis restaurants, de l'associació Barceloneta Cuina, i nou cocteleries de Barcelona proposen degustar menús i combinats inspirats en autors o personatges de novel·la negra. El detectiu Philip Marlowe bevia sobretot bourbon de Kentucky, però quan es decidia per un còctel, triava el gimlet.

Avui, un dels actes del BCNegra és la taula rodona i la lectura de fragments de Petits crims conjugals. De la perversitat de l'amor, a càrrec de Mercedes Abad, Alícia Giménez Bartlett, Laura Conejero i Ramon Madaula, al Teatre Poliorama.