Archivo de Público
Lunes, 24 de Enero de 2011

Puig avisa els okupes que "s'ha acabat la impunitat"

L. DEL POZO ·24/01/2011 - 08:20h

El nou conseller d'Interior, Felip Puig, ja ha donat el seu primer cop d'efecte: la matinada de diumenge els efectius dels Mossos d'Esquadra van desallotjar l'edifici del Palau del Cinema de Barcelona i van identificar en quatre hores les 418 persones que estaven tancades al local i que formen part de l'Assemblea de Barcelona.

Puig va afirmar ahir al matí que els 350 agents que havien participat en el desallotjament havien portat a terme una actuació "impecable" i va felicitar-se perquè, segons va dir, l'operació va ser "discreta" però també "contundent".

Interior felicita els Mossos per la seva actuació "discreta" però "contundent"

Amb aquest desallotjament, en què no va haver-hi detencions, el nou conseller d'Interior ha volgut donar un missatge als okupes: "A partir d'ara s'ha acabat la impunitat per a aquells que es pensen que okupar propietats privades i alterar l'ordre públic forma part del paisatge de Barcelona i Catalunya".

Però ahir Puig no només es va dirigir als okupes. En la legislatura anterior, el cos dels Mossos d'Esquadra va mantenir una relació molt tensa amb l'exconseller d'Interior, Joan Saura, i és per això que, ahir, el nou conseller va voler desmarcar-se del seu antecessor i va lloar sense embuts ni pal·liatius l'actuació dels agents de la policia catalana: "Sense ells, Barcelona tornaria a ser una mostra del que crec que hauríem d'evitar, una mostra que tot està permès".

El conseller també va relatar que els manifestants, que havien sortit a les cinc de la tarda de la plaça de Sants per protestar contra la retallada de les pensions, van decidir okupar l'immoble el mateix diumenge a la tarda, una versió que neguen amb contundència els membres de l'Assemblea de Barcelona.

Els okupes titllen l'actuació policial "d'al·legal i tramposa"

Versions contradictòries

Segons els okupes, l'antic cine, que fa anys que està tancat i és propietat de la família Balañá, va ser okupat el dia 18 de gener. L'objectiu, diuen, era que fins al dia 27 quan alguns sindicats minoritaris han convocat una vaga general totes les persones que han estat desnonades o que tenen problemes de feina poguessin trobar un indret on informar-se i on fos possible el debat.

A més, els antisistema denuncien que el desnonament va ser "al·legal i trampós", ja que, segons expliquen, la policia va practicar un desallotjament exprés, mesura que només es pot portar a terme les primeres 24 hores després de l'okupació. "Per això diuen que s'havia okupat el mateix diumenge, cosa que no és veritat", critica un dels membres de l'assemblea.

A més, els activistes anticapitalistes també censuren el comportament policial i denuncien que nou dels seus membres van haver de ser atesos per un metge. D'altra banda, Interior va informar que, en el transcurs del desallotjament, sis dels seus agents van resultar ferits. En qualsevol cas, ni els uns ni els altres van patir cap cop ni cap ferida de gravetat. D

Un desnonament sense detencions ni grans incidents

Barcelona// Els Mossos d'Esquadra van identificar durant la matinada de diumenge un total de 418 persones en el desallotjament del Palau del Cinema de Barcelona, que havia estat okupat per membres de l'anomenada Assemblea de Barcelona per protestar contra la retallada de les pensiones. Malgrat el gran nombre d'activistes, no va haver-hi cap detenció. Els okupes van explicar ahir que l'edifici estava okupat des del dia 18, en contra del que mantenen els Mossos, que diuen que va ser dissabte. Arnau Bach