Archivo de Público
Lunes, 24 de Enero de 2011

Còmplices i galeristes

Els espais privats reivindiquen el seu paper

LÍDIA PENELO ·24/01/2011 - 08:20h

Els museus públics disposen d'uns pressupostos cada vegada més ajustats. Fonts oficials confirmen que, per als pròxims anys, la tònica de retallar els recursos destinats a la cultura continuarà. Això fa que molts espais hagin deixat de comprar peces per a les seves col·leccions i estiguin comprimint horaris per reduir despeses. Els directors artístics es veuen obligats a esprémer les obres dels seus fons per tal de presentar propostes interessants, se les empesquen per allargar les dates de les exposicions i lluiten per fomentar els intercanvis entre museus.

Els amants de l'art es ressenten de la situació, però els creadors en són els principals perjudicats. Ateses les circumstàncies, les galeries continuen tenint un paper fonamental. I precisament per manifestar-ho, 26 galeries de Barcelona que treballen amb l'art contemporani reivindiquen la importància de la dimensió cultural que ocupen, amb el lema DDD (descobrir, defensar i difondre l'art).

El col·lectiu va néixer per difondre l'art contemporani entre els ciutadans

Fa 20 anys que aquests espais van muntar l'associació Art Barcelona, i continuen units pel mateix objectiu: posar a l'abast del públic el que cuinen els artistes als seus tallers. Per tot plegat, Públic proposa una selecció de les exposicions que aquest grup de galeristes i còmplices dels seus artistes han preparat per celebrar el vintè aniversari de l'associació Art Barcelona.

Galeria Eude

L'aposta cultural també pretén descobrir i impulsar nous creadors

Inaugurada el maig del 1975 per Fina Furriol amb obra de Richard Hamilton, l'espai ha apostat per la fotografia, el vídeo i les instal·lacions. La galeria s'ha especialitzat en obra gràfica original dels artistes més significatius de les avantguardes del segle XX com ara David Hockney, Joseph Beuys, Jasper Johns i Henry Moore, i també de Miró, Tàpies, Chillida o l'Equipo Crónica. Trajecte d'Eude és el nom de la mostra que han muntat per a l'ocasió.

Galeria Alonso Vidal

La galeria Raíña Lupa recull les relacions entre les arts i la literatura

Alonso Vidal, part activa de la Galería Berini durant 14 anys, va inaugurar el seu propi espai dedicat a pintura, fotografia, escultura i vídeo el 2004. El seu fort són les mostres individuals i alguns dels seus artistes són Sara Huete, Antonio Sosa i José Ramón Bas. Per a l'ocasió exposen Cities, una mostra composta per les fotografies en blanc i negre pintades pel fotògraf alemany Helle Jetzig.

Galeria Marlborough

Kowasa promou els fotògrafs actuals que treballen amb aparells analògics

El 1946, Frank Lloyd i Harry Fisher van fundar la primera galeria Marlborough a Londres. Va ser la primera a presentar els expressionistes alemanys a Londres com són Oskar Kokoschka, Henry Moore, Francis Bacon i Lucian Freud. L'any 1962 van obrir una seu a Nova York i més tard a Tòquio, Roma i Montecarlo. Malborough es dedica a la representació d'un grup d'artistes contemporanis d'Europa, els Estats Units, Amèrica del Sud i Àsia.

L'espai de Barcelona va obrir el 2006 i la seva programació inclou artistes nacionals i internacionals, tant consagrats com emergents. Marlborough: de 1946 fins a 2011 reuneix Frank Auerbach, Juan Correa, Carlos Franco i Juan Genovés.

MasArt treballa amb crítics i comissaris per obrir nous punts de reflexió

Galeria Raíña Lupa

El 1994 va néixer a París com un projecte centrat en l'edició de llibres d'artista i d'obra gràfica original, i el 1998 va obrir a Barcelona, amb la intenció de recollir les relacions entre les arts visuals i la literatura. Raíña Lupa París 1994/ Barcelona 2010 és la retrospectiva que abraça gran part dels artistes que han treballat i treballen amb la galeria. Una mostra lligada al llibre i a l'edició que presenta treballs de Josep Guinovart, Antón Lamazares, David Levinthal, Santos Montes i Francesc Torres.

La Marlborough reuneix propostes emergents i obresde noms consolidats

Kowasa

Es va inaugurar el 1997 per exposar de manera permanent obres de fotografia espanyola i estrangera. Està situada al segon pis de la llibreria Kowasa, especialitzada en fotografia. Durant els últims cinc anys, Kowasa Gallery ha centrat la programació en grans mostres col·lectives dedicades a la promoció de la seva col·lecció formada per més de mil fotografies.

El punt fort de l'espai és la difusió de la fotografia d'època espanyola i l'avantguarda centreeuropea del període d'entre guerres. A més, l'espai també promou fotògrafs contemporanis que treballen amb aparells analògics. Generaciones és la mostra col·lectiva que ret homenatge a alguns dels seus autors més representatius com són Israel Ariño, Gibert Garcil, Hiro Matsuoka i Rafael Navarro.

MasArt Galeria

Va obrir el 2003 amb l'objectiu de treballar en la difusió de l'art contemporani internacional col·laborant amb artistes joves. La seva línia es basa en la diversitat de propostes i la multiplicitat de disciplines. L'espai col·labora amb crítics i comissaris per obrir nous punts de reflexió en el context artístic. Pretenen propiciar el diàleg entre professionals i públic, i ampliar el camp d'acció de l'art contemporani.

Unlimited. Un projecte col·laborariu és una exposició basada en els conceptes de memòria i d'innovació, que recull la complicitat entre col·leccionistes i artistes com ara Joana Cera, Esteban Pastorino, i Alberto Peral.