Archivo de Público
Viernes, 21 de Enero de 2011

Ventura Pons torna a jugar amb la literatura de Quim Monzó

El director adapta contes de l'escriptor en la pel·lícula Mil cretins'

TONI POLO ·21/01/2011 - 05:32h

TONI POLO -

Ventura Pons té molt clars certs principis cinematogràfics: "El més important en una pel·lícula és que les històries siguin bones; després, com les expliques i, a l'últim, amb qui les fas". Així ho va explicar ahir en la presentació de Mil cretins, l'adaptació que ha fet de 15 contes de l'escriptor Quim Monzó, que s'estrena avui. El creador dels relats prefereix no opinar: "Sóc el menys indicat per jutjar", diu, "però crec que el director ha de tenir total llibertat".

La pel·lícula, molt en la línia de Pons, està enquadrada totalment a Barcelona i amb un grapat d'històries del passat (des de Robin Hood fins a Guillem Tell o la Bella Dorment) enfocades amb les eines del cinema mut. "Vaig estudiar l'obra dels Méliès, vam digitalitzar decorats...", explica el director. "La base de tot plegat", insisteix Ventura Pons, "és poder comptar amb històries com ara les de Quim Monzó; tot un privilegi. Demostra que la literatura contemporània catalana té una fabulació fantàstica".

Pons: "El més important en una pel·lícula és que la història sigui bona"

L'escriptor, a més, com ja va passar amb El perquè de tot plegat fa 16 anys, no en va voler saber res de l'adaptació: "Em va deixar llegir el guió i només vaig gosar suggerir algun canvi verbal: cadira per butaca i poca cosa més. Perquè les paraules són el meu territori". Creu que "seria absurd que un director es mantingués totalment fidel a la literatura". De fet, considera que la pel·lícula és més difícil perquè s'ha de tancar, un problema amb el qual ell no es troba en un llibre de contes.

"Si autoritzes algú a adaptar la teva obra tens dues alternatives: fer com el Marsé i dir que t'han destrossat la teva obra, o assumir que la teva obra és un llibre i que la pel·lícula no és cosa teva", va dir, amb humor, l'escriptor.

Actors catalans

Monzó: "Seria absurd que un director fos del tot fidel a la literatura"

Julieta Serrano, Francesc Orella, Santi Millán, Jordi Bosch, Edu Soto, Joel Joan, Clara Segura, Joan Borràs i Joan Crosas són alguns dels actors que donen vida als diferents personatges d'unes històries, amb tocs agredolços, en què no s'obvia l'estupidesa humana, l'amor, el dolor, la vellesa ni la mort. Molts dels intèrprets van fer costat als creadors de l'obra i es van mostrar encantats.

Ventura Pons va recordar que la seva productora, Els Films de la Rambla, compleix ara un quart de segle. "Això em va donar independència per poder fer les pel·lícules que volia fer", va dir. A més, ahir va presentar també el llibre Els meus (i altres) (Proa), on deixa testimoni de les alegries i les angoixes de la seva vida professional. "Amb Mil cretins i el llibre em sento com si hagués tingut bessonada", va dir, orgullós per partida doble.