Archivo de Público
Jueves, 30 de Diciembre de 2010

Els antinuclears porten la candidatura d'Ascó a la fiscalia

Acusen d'irregularitats l'informe de la comissió avaluadora

MARIA MORELL ·30/12/2010 - 03:20h

MARIA MORELL -

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) va demanar a ahir a la Fiscalia de Tarragona que investigui la candidatura del municipi d'Ascó a acollir el magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears d'alta radioactivitat.

La CANC va entregar dos informes sobre presumptes irregularitats en el procés. En primer lloc, els antinuclears demanen que s'aclareixi si Adolf Barceló és competent com a expert independent en emplaçaments nuclears. Barceló va ser membre del Comitè Assessor Tècnic, ens que va proporcionar la informació a la Comissió Interministerial que ha puntuat les candidatures.

La CANC denuncia que es van falsejar les dades del nombre d'hectàrees

Però també, segons la documentació entregada ahir, des de 1999 és soci de M&B Advocats, amb Marià Vila d'Abadal, gerent de l'Associació de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears (AMAC). Aquest és el lobby que va presentar la candidatura d'Ascó.

Fonts de l'AMAC asseguren que Barceló es va donar de baixa el 2008 del Comitè, abans de la designació d'Ascó, però per Sergi Saladie, portaveu de la CANC, no n'hi ha constància i tanta és la vinculació que "el bufet M&B Advocats i l'AMAC tenen la mateixa adreça, i tot plegat és moralment reprovable". La CANC sospita que aquesta relació explicaria "les omissions, els errors i les mancances de informació" detectats en la candidatura d'Ascó "per tal de tenir més possibilitats".

Entre les dades que mai no van arribar a la comissió d'avaluació consta que el 40% de les 29 hectàrees ofertes per l'ajuntament estan declarades com a reserva natural qualificada des del 1998 o estan travessades per una riera. Els terrenys, a més, tenen les primeres cases del poble a menys de 300 metres, una subestació elèctrica a mig quilòmetre i estan a tocar de la carretera C-12, per on circulen matèries perilloses.

Es recusa un expert del Comitè Assessor per conflicte d'interessos

Canalització pendent

Tot i això, la comissió va qualificar amb un "molt bé" els terrenys, contra els "acceptables" de la resta de candidatures. Només Zarra, a València, va igualar Ascó, malgrat que per requalificar els terrenys caldria canalitzar la riera.

Segons l'Ajuntament d'Ascó, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre ja va aprovar el projecte, redactat el 2005, per canalitzar aquest barranc. Tot i això, la tramitació urbanística ni tan sols no ha començat i, per tant, 12 de les hectàrees no tenen disponibilitat immediata. "S'ha amagat que no arriba al mínim de 20 hectàrees que exigeix l'Estat i que seria una candidatura nul·la", afirma Saladie. L'objectiu és ara "aclarir si es van manipular les dades, si podem impugnar el procés i si hi ha responsabilitats".